To je to što me zanima!

Kanabis je osobito opasan za tinejdžere jer oštećuje mozak

Najraširenija droga ostavlja trajne posljedice poput slabijeg pamćenja, loše koncentracije i smanjenih kognitivnih sposobnosti ako se koristi u adolescenciji
Vidi originalni članak

Djeca mlađa od 15. godina koja redovito puše marihuanu ostvaruju lošije rezultate na testovima mentalnih sposobnosti, jer oštećuje područja mozga zadužena za logičko razmišljanje, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Sao Paolo. No znanstvenici su utvrdili da marihuana nema tako štetan utjecaj ako se konzumira u starijoj dobi, jer je tada formiranje mozga u većoj mjeri dovršeno.

Rezultati ovog istraživanja izričito upozoravaju na posljedice korištenje ove najraširenije droge u mladoj dobi, a očituju se u smanjenoj mogućnosti koncentracije, pojačane nervoze i tjeskobe, zaboravljanja kao i oslabljenih kognitivnih funkcija.

- Testovi su nam pokazalo da korištenje kanabisa u mlađoj dobi ostavlja trajne posljedice, koje su teže nego kod onih koji su započeli s konzumiranjem te droge u kasnijoj dobi - izjavila je autorica studije, dr. Maria Fontes.

Objašnjava kako je adolescencija osobito osjetljivo razdoblje za razvoj mozga i neurotoksičnog utjecaja kanabisa.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 13tiplavikolibrić 07.06.2011.

    Evo npr citata iz knjige N.D. walsha: šteta što se premalo takvih informacija plasira :p"...Ono što većina vaših zakona zaista čini,jest da štiti interes najjačih. Pogledajmo samo jedan primjer-pušenje. Zakon danas kaže da ne možeš saditi i koristiti izvjesnu vrstu bilja,KONOPLJU,jer ti VLADA kaže da to nije dobro za tebe. Ista ta vlada kaže ti da je u redu saditi i koristiti se drugom vrstom biljke, DUHANOM,ne zato što bi to bilo dobro za tebe (uistinu vlada sama kaže da je to loše),nego zato što ste oduvijek tako radili. Pravi razlog zašto je prva biljka izvan zakona, a druga nije, NEMA NIKAKVE VEZE SA ZDRAVLJEM. On ima veze s GOSPODARSTVOM a to znači s MOĆI. Prema tome vaši zakoni ne odražavaju ono što vaše društvo MISLI O SEBI ,ili što bi željelo biti,vaši zakoni odražavaju gdje je MOĆ..." . ".....konoplja je jedna od najkorisnijih,najčvršćih i najdugotrajnijuih materijala na vašem planetu. Vi nemožete proizvesti bolje vlakno za odjeću,snažnije vlakno za konopce i ekonomičniji izvor pulpe za proizvodnju papira. Vi posijećete tisuće stabala godišnje da biste si mogli priuštit nedjeljne novine,da biste u njima mogli čitati o uništavanju svijetskih šuma. Konoplja bi vam mogla dati sirovinu za milijune nedjeljnih novina,a da ne posiječete ni jedno drvo. Ona bi mogla zamjeniti jako puno sirovina uz samo jednu desetinu troškova. U tome je stvar. Netko bi izgubio novac da se dopusti da se uzgaja ta čudesna biljka,koja uz to ima i izvanredna ljekovita svojstva....u vašem društvu ako proizvodnja dobara za većinu nekome ne donosi veliki profi, dobrobit većine se vrlo često zanemaruje."

  • 13tiplavikolibrić 06.06.2011.

    Kao prvo najraširenija droga nije kanabis več su to CIGARETE I ALKOHOL,koji su ZAKONOM DOPUŠTENI,pa bi bilo dobro malo češće pisat i o tome.

  • 13tiplavikolibrić 06.06.2011.

    kanabis,kanabis,kanabis...pa i prevelika količina čaja od koprive,matičnjaka,bazge i dr.bilja može djelovat štetno,no nebitno sad. Mnogo su opasnije tablete tipa xanax,normabel...isl koje se bez pardona daju adolescentima.bez pažljive opavdanosti...samo se o tome premalo piše,da cijela jedna industrija ljekova nebi otišla "pravo kući u nepovrat" Evo npr: samo nekih nuspojava normabela koje su kako znam iz iskustva mnogo češće nego što se to navodi u uputama o lijeku:zbunjenost,slaba koordinacija,osječaj umora,otežano pamčenje novih stvari, (hm..slično ko i kod kanabisa,ko bi reko)nemir,agresivnost,bijes,pretjerana uzbuđenost,vidne i slušne halucinacije,noćne more,gubitak osječaja za stvarnost,deluzije...itd,itd A da ne nabrajam u koliko slučajeva ga se nikako nesmije koristiti,za razliku od marihuane koja nije toliko opasna. A dobro bi bilo tu i tamo u novinama češće napomenuti da je ta biljka izuzetno dobra kod mnogih bolesti,kao npr depresije astme,ptsp-a,anoreksije,multipleskleroze,shizofrenije,menstrualnih tegoba...itd,..a ne samo za šta je loša.... Ta je biljka "višenamjenska" znači koristi se za svašta,za odjeću i obuću, goriva,ulja,hranu, "mogla bi dati sirovinu za milijune nedjeljnih novina,a da ne posijećete ni jedno jedino drvo" (hm..tzunamiji,poplave,pustnje? treba li nam to?)...pa je nije dobro legalizirat, jer bi ne samo proizvođači ljekova, cigareta,duhana,nego i mnooogi drugi bili u velikoj banani...pa ajmo svi zabranit marihuanu da bi mogli krast narode,širit boleštine na ljude..i uništavat planet Zemlju!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare