To je to što me zanima!

Kelj je zdraviji od zelene salate, orašasti plodovi od grickalica

Zaslađivači potiču apetit pa je bolje koristiti med, a dok salata kristalka sadrži tek 10 posto dnevnih doza vitamina i minerala, kelj donosi puno više vitamina i minerala
Vidi originalni članak

Iako salata kristalka sadrži tek deset kalorija po serviranju, ona nutritivno ne donosi toliku vrijednost kao zeleno lisnato povrće poput kelja, ističu nutricionisti za Huffington Post.

Zelena salata, a osobito kristalka, sadrže tek 10 posto dnevno potrebne doze vitamina i minerala, dok porcija kelja od 30 g organizmu daje više od potrebnih doza vitamina A, C i K. Osim toga, šalica kelja sadrži 36 kalorija, 5 g vlakana i 15 posto preporučenih doza kalcija i vitamina B6. Zbog toga je odabir kelja kuhanog na pari mnogo zdraviji od salate, naglašavaju stručnjaci.

Umjetni zaslađivači su "out", a med je "in"

Vrijeme je da se okrenemo zdravlju iz prirode, tvrde nutricionisti i ističu da iako umjetni zaslađivači sadrže malo ili uopće ne sadrže kalorije, med je mnogo bolji izbor. Znanstvene studije potvrdile su da su zaslađivači prepuni kemijskih spojeva koji doprinose pretilosti. Velika žlica meda sadrži oko 64 kalorije, a sadrži obilje antioksidanasa koji jačaju imunitet i štite tijelo od raka.

Dijeta s puno ugljikohidrata je "in", a "out" proteinska

Ugljikohidrati su nepravedno na "lošem glasu", pokazuju nedavne znanstvene studije. Osim što namirnice poput banana, graha i krumpira sadrže vitamine i minerale, bogate su vlaknima koje produljuju osjećaj sitosti. Proteinska dijeta potencijalno je opasna ako se provodi dulje vrijeme jer povećava razine masnoća u krvi i tijelu osigurava premalo nutrijenata.

Orašasti plodovi su "in", grickalice "out"

Čak i one "zdrave" grickalice poput štapića, pereca i krekera sadrže mnoštvo aditiva i masnoća, pa umjesto njih radije birajte orašaste plodove ili sušeno voće. Oni imaju veliku nutritivnu vrijednost te trenutno daju energiju, pa pokušajte u torbi uvijek imati malo takvih zdravih grickalica, umjesto da kupujete čokoladice i drugu procesuiranu hranu čim osjetite iznenadnu glad.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • NinaBonita007 22.01.2013.

    prvi put čujem da su štapići i krekeri zdravi - pa ne samo aditivima, pa to je krcato sa soli

  • tessa 10 20.01.2013.

    Obožavam zelenu salatu, kelj volim ali ne toliko koliko salatu!!!

  • hablabla 18.01.2013.

    Članak na mjestu, to se oduvijek znalo... lijepo je ponekad napomenuti za one dezinformirane...

Komentiraj...
Vidi sve komentare