To je to što me zanima!

Klasičan nakit: Evo zašto biseri imaju elegantnu bijelu površinu

Nosimo ih kao dio luksuznog svijeta ukrasa te su nerijetko dio neke večernje modne priče. Možda ste ih naslijedili, a možda želite neki noviji primjerak, u svakom slučaju - čarobni su
Vidi originalni članak

Biseri imaju bijelu boju zbog svoje strukture i načina na koji svjetlost interagira s njima. Biseri su organske tvari koje se formiraju u unutrašnjosti školjki određenih vrsta mekušaca, poput školjki kamenica. Njihova boja dolazi od procesa koji se naziva interferencija svjetlosti.

Kad svjetlost prolazi kroz slojeve tankih pločica, kao što su slojevi aragonita u bisernim školjkama, dolazi do odbijanja i prelamanja svjetlosti. Ti slojevi djeluju kao optička vlakna koja lome svjetlost te stvaraju specifičan učinak nazvan interferencija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Interferencija uzrokuje da se svjetlost reflektira i prelama na različite načine unutar bisera, ovisno o debljini i rasporedu slojeva. Kad svjetlost reflektira i interferira na pravi način, rezultira pojavom bijele boje. Kad su slojevi ravnomjerno raspoređeni i pravilne debljine, to stvara intenzivnu bijelu, blistavu i bisernu boju.

DIVNI TONOVI Narukvica koja čini razliku: Elegancija kreativnog dizajna

No biseri mogu imati i druge tonove, poput roze, plave, zelene ili čak crne. Razlog tome je prisutnost različitih pigmenata ili minerala u samom bisernom tkivu.

Bijeli biseri su vrlo cijenjeni zbog svoje klasične i elegantne ljepote, ali i oni neke druge nijanse imaju svoje draži.

LJETNI TRENDOVI Ove sezone nosit ćemo nakit od perja, odaberite idealan za vas

Često dizajneri kombiniraju razne tonove bisera te donose neki novi, kreativni dizajn. Mnogi vole nepravilne bisere - nakit tog tipa djeluje vrlo kreativno.

Koje god nijanse bile, biserne kuglice dio su svijeta elegantnog i luksuznog nakita. Njime se bave mnogi autori nakita diljem svijeta te predlažu narukvice, prstenje, naušnice i ogrlica u znaku njegovog finog stilskog karaktera.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare