To je to što me zanima!

Klinčić zaustavlja zubobolju, a cimet pomaže sniziti kolesterol

Mirisni božićni začini koriste se i u pripremi ljekovitih čajeva i tinktura. Anis je od velike pomoći u liječenju bronhitisa, dok se plodovi borovice koriste u liječenju reume i upale mjehura
Vidi originalni članak

Mirisni začini koje u ovo doba godine dodajemo božićnim kolačima ili raskošnim jelima od mesa imaju i brojna ljekovita svojstva.

Anis (Pimpinella anisum) već se stoljećima rabi za olakšavanje probave, dojenačkih kolika, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu. Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Anis također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sustava. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a liječnici biljem katkad ga rabe i protiv astme. Sjemenke anisa u narodnoj se medicini rabe za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kad bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku. Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Za poboljšanje okusa anis se dodaje pastama za zube i tekućinama za ispiranje usta.

20 LJEKOVITIH RECEPATA Najnaporniji kašalj zaustavljaju majčina dušica i sirup trpuca

Od anisa se proizvode alkoholna pića, kao što su grčki uzo i francuski pernod. Također se često rabi za začinjanje kruha, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva. U vanjskoj uporabi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Sjemenke anisa prikupljaju se u jesen nakon cvatnje, suše se, a zatim ih treba spremiti na suho i tamno mjesto. Želite li uzgojiti anis u vrtu, posijte sjeme u vrijeme kad biljka cvjeta, odnosno u kasno proljeće. Anis je otporna biljka kojoj najviše odgovara bogata i dobro drenirana pjeskovita zemlja. Najbolje će uspijevati na sunčanu ili blago zasjenjenu mjestu.  

NIJE BOLJE PITI TOPLO 15 najboljih domaćih lijekova koji smiruju kašalj i bolno grlo

Borovica (Juniperus communis) još se od davnina cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i za liječenje ugriza zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smrekinje) beru se od početka jeseni do zime. Svježe klekinje nisu ukusne ni prikladne za jelo. Rabe se osušene, kao lijek i začin (za marinade, riblje juhe, kiseli kupus i divljač). Poželjno ih je dodavati teško probavljivoj hrani. Služe za liječenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Imaju diuretičko i antiseptičko djelovanje pa se rabe u liječenju manjih problema mokraćnih putova. Godine 1987. talijanski su istraživači dokazali njihovo protuupalno djelovanje.

20 LJEKOVITIH RECEPATA Bundeva pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni...

Borovica djeluje i protiv virusa. Pomaže u liječenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti. Smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlijezda, što je važno u liječenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi. Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes, a novija istraživanja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdile točne terapijske doze. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i olakšava bolove. Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija i reumatizma, a kupka s čajem borovice ima blagi opuštajući učinak koji olakšava upalu tetiva i bolove u mišićima. Stabalce borovice može poslužiti i kao božićno drvce.

20 LJEKOVITIH RECEPATA

1. Rogač protiv proljeva
Pomiješajte 20-30 grama rogačeva brašna s malo mlijeka i brašna te uzimajte kod proljeva.

2. Cimet uklanja prištiće

Pomiješajte jednaku količinu meda i cimeta te smjesu nanesite na prištiće prije nego što legnete. Kad se probudite, operite smjesu s lica.

3. Za jačanje srca

Pomiješajte 1 žličicu cimeta sa žličicom meda i uzimajte tu smjesu svakoga jutra dok ne osjetite poboljšanje. Ova kombinacija pomaže u sprečavanju srčanih udara, smanjuje kolesterol i pomaže u jačanju srca. Za zdravo srce potrebna je i redovita tjelovježba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

4. Đumbir olakšava mršavljenje

Čaj od đumbira ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju. Jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji jetre. Kod prehlade je odličan čaj od đumbira koji se pije dva puta dnevno po jedna šalica od pola žličice sitno narezanog đumbira koji pustite da odstoji deset minuta u vrućoj vodi. Učinkovit je i protiv jutarnjih mučnina u trudnoći.

5. Čaj od anisa
Žličicu zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šalicu kipuće vode (za djecu pola žličice anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, a kod probavnih tegoba pijte ga nezaslađenog. Anis se može kuhati i u mlijeku. Čaj se pije od dva do tri puta na dan, nakon jela.

6. Mješavina protiv kašlja
Potrebno vam je 30 g anisovih sjemenki, 40 g listova kadulje i 30 g paprene metvice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Kod pripreme čaja od dvije do tri žličice mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procijedite. Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan kod upale usne šupljine i upale krajnika. Ukoliko stalno kašljete, to trebate shvatiti ozbiljno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

7. Čaj od klekinja

Žličicu zdrobljenih klekinja stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, a kod bolesti mokraćnih puteva ne. Pijte šalicu na dan.

8. Masažna tinktura od klekinja

Potrebno vam je 100 g klekinja te 500 ml 70-postotnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Klekinje dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se namaču dva tjedna. U međuvremenu više puta promućkajte. Procijedite kroz gazu u staklenku. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge kod bolova mišića i zglobova te neuralgija.

9. Protiv gihta
Uzmite dva rogača, natrgajte ih na komade i kratko prokuhajte u 3 dl vode. Ostavite da odstoji neko vrijeme, najbolje tijekom noći. Procijedite i popijte na prazan želudac. Ponavljajte postupak 20-25 dana i trebali biste primijetiti značajna poboljšanja.

10. Jačanje pluća

S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i od 2 do 3 klinčića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po šalicu tri puta na dan za jačanje pluća i protiv kašlja.

11. Ekstrakt od vanilije


Za domaći ekstrakt potrebne su vam dvije uzduž prerezane mahune vanilije i šalica votke. Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva mjeseca na tamnome mjestu. Povremeno protresite. Čuvajte na tamnome mjestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Dobiveni ekstrakt možete koristiti u jelima, dodavati omiljenoj kozmetici ili napraviti ekološki osvježivač zraka – promiješajte žličicu ekstrakta vanilije s vodom u boci s raspršivačem.

12. Čaj od komorača
Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno
od tri do pet minuta. Za odrasle stavljamo po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije od dva do tri puta na dan. Umjesto s vodom, možemo ga napraviti s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa također ga koristimo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja i hripavca.

13. Klinčić protiv zuboblje


Kod zubobolje žvačite klinčić od tri do četiri puta na dan ili stavite 3 kapi eteričnog ulja na pamučnu tkaninu te pritisnite na bolni zub dva-tri puta na dan. To će privremeno ublažiti bol, no svejedno što prije posjetite stomatologa.

14. Prašak protiv nadutosti
Pomiješajte jednake količine mljevenih plodova ljupčaca, anisa i komorača, šećera i cimeta. Prije uporabe namočite žličicu ove mješavine u čašici vina te popijte kako biste se riješili nadutosti. Ovaj pripravak uzima se jedanput na dan, a također djeluje protiv nervoze, jača želudac i regulira probavu.

20 LJEKOVITIH RECEPATA Kupus jača mišiće i imunitet, a pomaže i da se lakše smršavi

15. Liker od rogača
Potrebno vam je 200 g domaćeg rogača, 150 g šećera, korica neprskanog limuna, vanilin šećer i litra domaće rakije. Operite rogač i nasijecite ga na krupnije komade, bez odvajanja koštica. Limun operite i narežite koricu, najbolje nožem za guljenje krumpira. Sve sastojke stavite u bocu široka grla i ulijte litru domaće rakije. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji na suncu četrdesetak dana. Jednom na tjedan dobro protresite da bi se šećer bolje otopio. Procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu te ulijte u tamnu bocu.

16. Čaj za žensko zdravlje

Uzmite 2 štapića cimeta, 16 zrnaca kardamoma, 12 klinčića, 24 zrnca crnog papra, 1 kolut  đumbira te nasjeckanu mahunu vanilije. Stavite začine u 7 dl vode i kuhajte ih 20-30 minuta u poklopljenoj posudi. Na kraju dodajte dvije šalice mlijeka. Pustite da se malo ohladi i zasladite medom.

17. Đumbirom protiv grlobolje

Uzmite dva limuna i dva korijena đumbira veličine vašeg srednjeg prsta i kažiprsta zajedno te malo meda. Limun i đumbir narežite na kriške. U staklenku slažite red limuna pa red đumbira. Lagano ulijevajte med u staklenku. Čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak. S vremenom smjesa će postati želatinasta. Kad vam zatreba napitak za bolno grlo, uzmite od dvije do tri jušne žlice želatine s komadima đumbira i limuna i stavite u lončić s vrelom vodom. Ostavite 3-4 minute i procijedite.

18. Vanilija protiv stresa

Već sam miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što istodobno opušta i stimulira. Ako ste izloženi stresu, nosite sa sobom mahunu vanilije te je po potrebi pomirišite.

19. Crni papar pomaže kod prehlade
Čaj od crnog papra ublažava kašalj i prehladu. Od 10 do 15 zrna papra prelijte sa 150-200 ml vode i kuhajte dok ne zavrije. Procijedite i ostavite da se malo ohladi. Kad postane mlak, dodajte žlicu meda. Pijte nekoliko puta tijekom dana.

Prehladu možete uspješno ublažiti i masažom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

20. Sirup od đumbira

Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa, kuhajte ga malo dulje od  preporučenog vremena. Pijte razrijeđeno vodom.

Što vam horoskop donosi u nadolazećoj godini: Evo koji će biti najsretniji mjesec za svaki horoskopski znak!

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 13.12.2018.

    cimet je zdrav pogotovo čaj od cimeta

  • 13.12.2018.

    Miris klinčića i cimeta eh..😍

  • 13.12.2018.

    Nemam niti zube niti kolesterol

Komentiraj...
Vidi sve komentare