To je to što me zanima!

Kodokuši, samotna smrt: Japan strahuje za svoje stare i same

Nijedna druga razvijena zemlja ne stari kao Japan, a razlog tomu je nizak prirodni priraštaj. Više od četvrtine japanskog stanovništva starije je od 65 godina
Vidi originalni članak

Kodokuši ili "samotna smrt" dugo je društveni problem u Japanu, zemlji s najstarijom populacijom u svijetu. Otprilike sedam milijuna starijih od 65 godina u Japanu živi samo i u vrijeme koronavirusa njihovo zdravstveno stanje izaziva posebnu zabrinutost. Stručnjaci traže da im se u vrijeme pandemije pruži posebna skrb, no zbog mjera ograničenja kretanja često nije moguće otići im u posjet i provjeriti kako su. 

To potpiruje strahove da će više starijih umrijeti samo, o čemu je nedavno pisao poslovni list Nihon Keizai Shimbun.

OD 1. SRPNJA Zbog korone su počela ranije: Kreću ljetna sniženja cijena

Nijedna druga razvijena zemlja ne stari kao Japan, a razlog tomu je nizak prirodni priraštaj. Više od četvrtine japanskog stanovništva starije je od 65 godina. U isto vrijeme zbiva se sve veća migracija mladih u velike gradove što za velike dijelove zemlje znači polagano odumiranje s obzirom na to da ondje živjeti ostaju samo starci. 

Država je nedavno obećala financijsku pomoć tijelima mjesne samouprave za brigu o tim ljudima. 

Zdravstveni dužnosnici tijekom pandemije nastoje ostati s njima u telefonskom kontaktu i dobivati podatke o tomu kakvoga su zdravstvenog stanja. Stručnjaci tvrde da je potrebno više iskoristiti moderna sredstva komunikacije poput tableta i video poziva, posebno stoga jer je sve više starijih sposobno njima baratati. 

KAKO SE ODMORITI? Kvalitetan godišnji: Odmor zbog kojeg će vaša psiha 'preživjeti'

Država istodobno poziva starije da više učine sami za sebe kako bi smanjili rizike, poput izbjegavanja velikih gužvi, redovitog odlaska u šetnje i balansirane prehrane. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare