Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zbog korone su počela ranije: Kreću ljetna sniženja cijena

Zbog korone su počela ranije: Kreću ljetna sniženja cijena
1

Trgovci su se zatekli u nezavidnom položaju jer im je zbog situacije s virusom poslovanje bilo ograničeno baš na početku proljetne sezone, što inače označuje početak dobrog poslovanja i pojačanog prometa

VIDEO

U srijedu 1. srpnja započinju ljetna sezonska sniženja, a zbog krize uzrokovane koronavirusom ove su godine krenula ranije, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.

Ljetno sezonsko sniženje započinje 1. srpnja i traje najdulje 60 dana. U sklopu sniženja redovna cijena i nova - snižena, moraju biti jasno i vidljivo istaknute.

U Komori očekuju rast prometa u trgovini tijekom sniženja i do 30 posto, uz napomenu da su neki trgovci radi privlačenja kupaca i očuvanja poslovanja, nakon ponovnog otvaranja i prije početka sezonskog sniženja, ponudili dodatne promotivne akcije i druge posebne oblike prodaje.

Trgovci su se, naime, zatekli u nezavidnom položaju jer im je zbog situacije s koronavirusom poslovanje bilo ograničeno baš na početku proljetne sezone, što inače označuje početak dobrog poslovanja i pojačanog prometa.

"Neki od njih spustili su cijene i do 40 posto u okviru predsezonskih sniženja, prije redovnog zakonskog ljetnog sniženja koje počinje 1. srpnja", kaže direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Gospodarske posljedice koronavirusa utjecale su na ukupno gospodarstvo, pa tako i trgovinu, posebno na njen neprehrambeni dio, uključujući i trgovinu tekstilom jer je, među ostalim, zbog ograničenja rada bilo ograničeno fizičko poslovanje u prodavaonicama. Većinom su trgovci neprehranom, uključujući trgovce tekstilom, svoje poslovanje u vrijeme fizički zatvorenih prodavaonica usmjerili na internet.

HGK-ovi podaci pokazuju da je online trgovina ubrzano rasla, a postoci se razlikuju ovisno o grani trgovine. Tako je online trgovina tekstilom rasla mjesečno od 10 do 15 posto, dok je trgovina hranom u vrijeme ograničenja rada rasla i deset puta više nego što je to bilo prije koronakrize. 

Sezonska sniženja zadnjih godina se kreću u rasponu od 20 do 50 posto. Taj raspon raste kako se bliži kraj sezone, pa se pred istek 60-dnevnog roka može pronaći roba snižena i do 70 posto. U Komori kažu kako to znači da se hrvatska trgovina približava europskim trendovima i velikim popustima u vrijeme sezonskih sniženja, čime postaje konkurentnija u odnosu na okolne zemlje.

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu provedbe sezonskog sniženja, sezonsko sniženje odvija se dvaput godišnje: zimsko od 27. prosinca, a ljetno od 1. srpnja te može trajati maksimalno 60 dana.

Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon tih 60 dana. Tada se radi o posebnim oblicima prodaje.

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, posebnim se oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a obuhvaća, među ostalim, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe.

U Hrvatskoj, dakle, i izvan sezonskih sniženja trgovci mogu prodavati po promotivnim cijenama, uz poštovanje zakonskih propisa i brigu da se ne pojavljuje nepošteno trgovanje, kažu i Komori.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa