To je to što me zanima!

Kokosovo ulje je štetno za jelo poput goveđeg loja i maslaca

Zadnje vrijeme se vodi puno rasprava o štetnosti i koristima kokosovog ulja. Koliko je zdravo za jedenje, a koliko je dobra zamjena za kupovne kozmetičke proizvode, provjerite sami...
Vidi originalni članak

Kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići razinu "lošeg kolesterola", stoji u smjernicama Američke udruge za srce (AHA). Ono se obično prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina.

AHA, međutim tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak BBC. Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama.Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina.

Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu "lošeg ili LDL kolesterola" u krvi, što može dovesti do začepljivanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog udara.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto).

Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza. Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, zamjenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla, poput maslinovog i suncokretovog, piše BBC.

Štetnost kokosovog ulja se odnosi na jedenje, ali dokazano je korisno i zdravo kao kozmetika.

Za što se sve može koristiti u tom smislu provjerite u članku 12 nevjerojatnih razloga zašto koristiti kokosovo ulje često.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Veganka 17.06.2017.

    Zbog kokosovog ulja ne bivaju klana goveda radi goveđeg loja, niti mučene pa klane krave i njihova nekoliko dana stara telad radi maslaca. http://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=7

  • slatko volim 17.06.2017.

    Palačinke na kokosovom ulju su prefine, za kolače ga isto koristim kao i za shakeove ali najviše za lice umjesto noćne kreme. Jedina mana mu je iznimna kalorijska vrijednost. Organsko extra virgin ne može biti štetno jer se radi o hladnoj preši, nije rafinirano tako da ne može biti štetnije od maslaca i goveđeg loja jer se i tu radi o prirodnim zasićenim masnoćama. Sve trans masnoće su loše za kolesterol, odnosno povisuju zločesti kolesterol. Znači, rafinirana ulja, margarin, sve hidrogenizirane masti kojih ima u keksima, gotovim pakiranim kolačima i biskvitima, slatkišima, salamama, umacima..

  • kabrit 17.06.2017.

    Zakljucil nitko nista me zna Ali znam da organization Sam pokszuje kaj zeli I kaj mu pase zato jedite Ono kaj can pase a ne kaj pisu po portalima

Komentiraj...
Vidi sve komentare