To je to što me zanima!

Kokteli su neizostavno i pravo osvježenje maštovitih zabava...

Boravak na plaži u sjeni suncobrana, zabava ili večernji izlazak jednostavno nisu potpuni bez eksplozije okusa i boja u jednoj čaši, koju nazivamo koktelom
Vidi originalni članak

Kako god zamišljali idealan godišnji odmor, vjerojatno vam se sviđa pomisao da neki od svojih slobodnih dana provedete na divnoj plaži uz more, zavaljeni u ležaljku u sjeni golema suncobrana s koktelom u ruci. U takvoj situaciji čak i oni koji ne piju koktele posegnu za jednim, makar i bezalkoholnim,  jer koktel je više od pića, to je tekući užitak koji poziva na opuštanje i otkrivanje ljepše strane života. 

Zato kokteli i dobivaju često romantična i izazovna imena: teqila sunrise, sex on the beach, romeo and juliet..., samo su neki od njih. A kako je nastala ta širom svijeta omiljena mješavina dvaju i više pića, obično žestokog alkoholnog i nekoga blažega, mišljenja su podijeljena. Jedni smatraju da je nastao na američkom tlu, drugi ga pribrajaju britanskim hedonističkim doprinosima. 

Prvi opis koktela nalazimo u knjizi iz 1862. Jerryja Thomasa koji je volio miješati pića s ledom u velikoj posudi. Iako je u knjizi naveo nekoliko recepata, one prave zadržao je za sebe. U Europi su kokteli postali poznati potkraj 19. stoljeća, a katkad su ih smatrali lijekom, za mamurluk, na primjer. I danas će mnogi dan nakon burne noći na odmoru naručiti bloody mary, mješavinu votke, soka od rajčica, limunova soka i tabasca garniranu najčešće stabljikom celera. 

Najstariji poznati kokteli su old fashion, s whiskeyjem, bitterom, šećerom i kriškom limuna; sazerac, miks konjaka ili whiskeyja, bittera, apsinta i šećera, te manhattan, mješavina whiskeyja, slatkog vermuta i bittera. Danas više nije važno koliko su i jesu li uopće ljekoviti nego da su lijepi i ukusni, a postali su i simbolima opuštenoga, bezbrižnijeg načina života. Ma, tko ne bi prišao baru i u stilu Jamesa Bonda naručio mješavinu džina i vermuta s maslinom: “Martini, molim. Protresen, ne promiješan.” Sve se odmah čini lakšim i ljepšim.      

Daiquiri 

Sastojci: 6 šalica leda, 1/2 šalice šećera,  114 g smrznutih ili svježih jagoda, 1/8 šalice limetina soka, 1/2 šalice limunova soka,  3/4 šalice svijetlog ruma 

Priprema: Svježe jagode operite, dobro ih osušite i narežite na četvrtine. Zamrznute jagode možete koristiti odmah i izravno ih ubaciti u blender. Limetin i limunov sok može biti svježe iscijeđen ili kupljen u prodavaonici. Ako koristite kupljene, pazite na to koliko šećera sadrže sokovi pa, prema potrebi, smanjite količinu šećera koju dodajte koktelu. Najprije miješajte led, šećer i jagode, a kad se usitne, dodajte limunov i limetin sok i rum. Miješajte dok se svi sastojci posve usitne. Potom ulijte u čaše, dodajte slamke i odmah poslužite.  

Mojito 

Sastojci: 2 žlice svježe iscijeđena limetina soka, 2 žlice šećera, 8 svježih listića mente, 1/4 šalice svijetlog ruma, 1 šalica drobljenog leda, 2 žlice soda-vode, limeta i listići mente za ukras 

Priprema: U shaker ili uspravni mikser ulijte svježe iscijeđeni limetin sok, uspite šećer i dodajte natrgane listiće svježe mente. Prije miješanja, uz pomoć drvene kuhače nagnječite malo mentu među šećerom i limetinim sokom. Tako pospješujete ulja mente da se prije oslobode i da ispuste intenzivniji miris. Ulijte tada svijetli rum i dobro promiješajte, ručno ili u mikseru. Kad se svi sastojci dobro izmiješaju, ulijte piće u čaše napunjene drobljenim ledom. Svaku čašu ukrasite s nekoliko kriški tanko rezane limete i grančicom svježe mente.

Tai Mai

Sastojci: 0,2 dl cointreaua, 0,2 dl tamnog ruma, čaša drobljenog leda, 0,2 dl svijetlog ruma, 0,1 dl Amaretta, 0,2 dl soka od limuna, 0,2 dl šećernog sirupa, 0,1 dl soka od limete,  1 kriška ananasa, nekoliko trešanja 

Priprema: Umjesto izvornoga francuskog likera cointreau, možete upotrijebiti neki drugi liker od naranči. Sve nabrojene sastojke ulijte u shaker ili u uspravni mikser i dobro ih izmiješajte. Pripremite čaše koje napunite drobljenim ledom.  Preko leda ulijte koktel. U svaku čašu stavite krišku ananasa i jednu trešnju, koja može biti svježa ili kandirana. Prema želji, koktel još možete ukrasiti listićem mente ili cvijetom koji će se bojom slagati s temom večeri u sklopu koje poslužujete piće. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 18

  • bbbdado 19.07.2014.

    Eh , to je pravi posao

  • user_358092 13.07.2014.

    Haloooo 24 pa ove svi već znaju gdje je malo mašte i knjižica sa receptima?:)))

  • JackyBlack 13.07.2014.

    Vodka, sirup od brusnice, sok od ananasa, sok od breskve, puna casa leda, promjesaj = Sex On The Beach, najbolji koktel

Komentiraj...
Vidi sve komentare