To je to što me zanima!

Kolica i dječje sjedalice mogu usporiti razvoj bebinog mozga

Pretjerano oslanjanje na kolica usporava razvoj govora i motorike kod djeteta , a može utjecati i na sposobnost pažnje, ravnotežu i koordinaciju i u kasnojoj dobi
Vidi originalni članak

Roditelji koji često stavljaju djecu u kolica ili sjedalice time mogu usporiti njihov motorički i verbalni razvoj, upozorava britanska neuropsihologinja Sally Goddard Blythe. Dodaje kako dječja kolica, ali i druga oprema u kojoj su kretnje bebe ograničene mogu usporiti razvoj mozga, piše Daily Mail.

- Koordinacija, pozornost, fina motorika i ravnoteža formiraju se u prvih 36 mjeseci života te se povezuju s uspjehom u školi, ali i kognitivnim sposobnostima u životu - tvrdi Blythe.

Dodaje kako je bebama potrebna sloboda pokreta da bi istražili svijet oko sebe, igrali se i mazili te da je društvena interakcija najvažnija za njihov razvoj. Nije problem u korištenju kolica ili dječjih sjedalica, već količina vremena koje dijete provodi u njima.  

Studije pokazuju kako sve češća upotreba pametnih telefona i tableta te njihovo pokazivanje djeci može uzrokovati slične probleme jer smanjuju vrijeme koje dijete provodi u aktivnoj igri.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • mdoroslo 16.03.2014.

    Kolica su danas prvenstveno preuska tako da se dijete ne može rastegnuti pošteno a drugo služe i za prijenos, vožnju, hranjenje, sjedenje, vožnju namirnica i dr., samo što ne voze. Sve u jednom poruka je proizvođača, samo je li sve ispravno i anatomski.

  • kung fu panda 15.03.2014.

    one koji rade ovakva istraživanja prvo treba natjerati da rode koje dijete pa neka pokažu primjerom ovako svi ti njihovi savjeti su šuč muč pa prolij

  • FrancescaKasser 13.03.2014.

    pa sta jos nece neki kvazi istrazivaci reci? po njihovoj filozofiji je najbolje ne imati dijete

Komentiraj...
Vidi sve komentare