To je to što me zanima!

Koliko je kuhano jaje dobro za jesti i što ako je zelene boje?

Zelena boja žumanjka nije znak da se jaje pokvarilo, već ona nastaje kad se jaje odjednom izloži previsokoj temperaturi kuhanja. Kuhana jaja držite u hladnjaku, ne na stolu u košarici
Vidi originalni članak

Teško je procijeniti koliko bi točno trebalo jaja skuhati za Uskrs, a većini ljudi ona će se nakon prolaska blagdana po stolu povlačiti još danima, pa i dulje. No, rijetko je tko svjestan činjenice da kuhana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od onih svježih, upozoravaju stručnjaci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, osnovno je pravilo kako bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u hladnjak, a ne u košarici na stolu kako to većina čini.

Trovanje jajima nije rijetkost

- Ostavlja li se jaje dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima - stoji u priopćenju američkog FDA. 

Svake godine nakon Uskrsa u američkim se bolnicama prijavi barem dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, odnosno onog što popularno nazivamo "otrovanjem želuca".

Simptomi mogu varirati - od blage neugodi, nadutosti i promjena u probavi, sve do jake mučnine, povraćanja i proljeva. Do trovanja dolazi jer se procesom termičke obrade, odnosno kuhanja, skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaje.

DOBRO JE ZNATI Žumanjak ponekad ima crvenu točku - evo o čemu se radi i je li takvo jaje sigurno za pojesti

Tada ono postaje "ranjivo" i izloženo zraku, temperaturi i bakterijama. Općenito, ako držite jaja na sobnoj temperaturi - treba ih pojesti isti ili najkasnije sljedeći dan, dok će ona u hladnjaku biti u redu za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana.

Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor. 

Je li jaje sa zelenim žumanjkom opasno?

Ništa više nego ono sa žutim žumanjkom, ako su skladišteni na isti način, objašnjavaju stručnjaci. Naime, zelena boja nije znak da se jaje pokvarilo, već ona nastaje kad se jaje odjednom izloži previsokoj temperaturi kuhanja. 

Ubuduće, ako želite izbjeći da žumanjak pozeleni, jaje izvadite 12 minuta nakon što je voda počela ključati te ga odmah stavite u hladnu vodu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare