To je to što me zanima!

Koliko smo zapravo različiti? Ako imamo iste uvjete, nismo

Ukoliko dječak i djevojčica imaju iste uvjete i poticaj, i djevojčice će postati jednako dobre u matematici. Ipak, razlike u orijentaciji uvjetovane su isključivo spolom
Vidi originalni članak

Svim muškarcima i ženama, neovisno o zemlji porijekla i kulturi zajedničke su sposobnosti karakteristične upravo za spol. Tako se muškarci bolje snalaze u prostoru i svjesniji su svog okruženja, dok su žene puno bolje u verbalnom izražavanju i pamćenju predmeta. S novim istraživanjem, stručnjaci su željeli pobiti stare predrasude da je mozak muškarca i žene identičan te da ga različito oblikuju kultura, priroda i okolina. 

Muškarci bolje ramišljaju u 3D formatu, zbog čega su bolji u navigaciji i vožnji. Tu razliku uočili su već kod muških i ženskih beba starih samo tri mjeseca. Žene pak bolje pamte gdje predmeti stoje i gdje su što ostavile. 

No ono što se godinama ponavlja, a to je da su dečki bolji u matematici, a djevojčice u čitanju i pisanju, zapravo ovisi o više faktora, i to nije urođeno, ustanovili su znanstvenici. 

U školi, djevojčice su bolje od dječaka u svim predmetima, dok su dečki izvrsni u svim testovima koji su fokusirani na izvannastavne aktivnosti. 

- U društvima u kojima se muškarci i žene tretiraju jednako, razlika u muškoj prevlasti u matematici doslovno nestaje - ističe Diane Halpern, profesorica psihologije na kalifornijskom sveučilištu Claremont McKenna College, piše Live Science. 

Ukoliko se svima da jednak poticaj i pristup obrazovanju razlike u spolovima će gotovo nestati, dodala je. Ustanovili su i da je novac bitan faktor te da siromaštvo nije dobro ni za čiji kognitivni razvoj. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • NinaBonita007 11.05.2012.

    ova curica na fotkici je jednostavno pre-sla-tka ! :)

  • user_139303 07.05.2012.

    Hm, tko bi rekao? :)

  • mihaela1000 03.05.2012.

    Ha ha ha, ja imam muški mozak jer se puno bolje orjentiram od svog supruga :D A i ne pamtim gdje ostavljam stvari, al veli moja mama da je to zbog lijenosti :D I da, bila sam dobra u matematici i fizici, a čitanje mi nije bilo nešto napeto :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare