To je to što me zanima!

Koliko vam je staro srce? Ovaj test otkriva pravo stanje i rizik

Prevencija: Ovaj kalkulator procjenjuje godine u kojoj bi pojedinac, sukladno sa svojom visinom, težinom i bolestima, mogao doživjeti srčani ili moždani udar
Vidi originalni članak

Godine ne moraju značiti ništa ako je riječ o bolestima srca, a one su uvjerljivo vodeći uzrok smrti 21. stoljeća. Stres, nezdrave navike, povećana težina i visok krvni tlak rizični su faktori koji postaju okidač bolesti, a važno je da starost srca bude u skladu sa stvarnim godinama koje imate, ističu znanstvenici.

U prosjeku, srce ljudi u zapadnom svijetu je čak oko osam godina starije nego što bi trebalo biti, a cilj ovog testa nije zabava - već upozorenje o mogućim rizicima i poticanje na zdrave životne promjene.

Izračunajte starost svog srca OVDJE. 

(U kalkulator upišite datum rođenja, spol i druge zadane parametre, a poštanski broj ne trebate ispunjavati. Visinu i težinu možete prebaciti u metrički sustav klikom na plavi link ispod kućice).

Test daje najpouzdanije rezultate ako znate točne vrijednosti svog kolesterola i krvnog tlaka, no ako ih ne znate tada će računati po prosječnim vrijednostima za vašu dob. Kalkulator računa jedino za one starije od 30 godina, a za njih će predvidjeti i do koje dobi se očekuje da žive bez srčanog ili moždanog udara.

Mlađi od 30 mogu koristiti ovaj, nešto jednostavniji kalkulator klikom OVDJE. 

- Najvažnije je odreći se cigareta, smanjiti tjelesnu težinu i kontrolirati krvni tlak, jer si time dodajte desetljeća - kaže znanstvenica Quanhe Yang iz američkog CDC-a za Daily Mail. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Leaena 07.09.2015.

    A baš fino...morat će me trpiti moji do 80....:D

  • Mika75 05.09.2015.

    2% šanse da me zdrma moždani ili srce u idućih 10 godina, ajd nije loše!

  • Moslavka 05.09.2015.

    A ja htjela uzeti test i na hrvatski i engleski i onda corak. Sad opet drek znam. Jedino sto znam je da sa budem postivana je sam napisala d..k.

Komentiraj...
Vidi sve komentare