To je to što me zanima!

Sastojak u omiljenom jelu za Božić podijelio Hrvate: Jedete li vi francusku salatu s jabukom?

Grašak, krumpir, mrkva, kiseli krastavci i majoneza su osnovni sastojci za francusku salatu, ali dosta ljudi stavlja i jabuku narezanu na kockice
Vidi originalni članak

U ovim blagdanskim danima Hrvate je na društvenim mrežama podijelio sastojak u francuskoj salati. Nekima je to nezaobilazni dio recepture koji ne treba izbacivati, dok se drugi groze i pomisli da je okuse u omiljenom blagdanskom jelu.

Jabuka u francuskoj salati doprinosi hrskavosti i kiselosti. Ako niste ljubitelj jabuka, uobičajeni nadomjestak su kiseli krastavci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Također, trebate paziti i kakve jabuke birate. Ona treba biti što tvrđa, kisela i što izdržljivija, kako ne bi brzo posmeđila i pustila vodu.

Recept:

Sastojci:

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
  • 300 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • sol
  • ¼ jabuke granny smith

SAVJETI STRUČNJAKA Stop prejedanju! 'Što sporije jedete, prije se pojavi osjećaj sitosti pa prestaje žudnja'

Sastojci za nadjev:

  • 360 g majoneze (4 vrećice)
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • žličica senfa
  • crni papar
  • sol

Priprema
Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.

Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom te dodajte u mješavinu povrća. Dodajte sitno sjeckane krastavce i sve lagano promiješajte. Salatu ohladite i poslužite uz puricu i mlince. Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.

 
Idi na 24sata

Komentari 88

  • DDA2 29.12.2021.

    Krumpir,grašak,mrkva,kiseli krastavci,majoneza,kašika vrhnja i sol! Amen 🙏

  • 27.12.2021.

    grašak, mrkva, kiseli krastavci, majoneza, senf, jaja, kiselo vrhnje...... to su sastojci originalne francuske salate iz 1890. godine. sve ostalo su varijacije na temu......

  • billi Galeb 26.12.2021.

    Nije mi jasno zasto je svi zovu francuskom,a u biti je to ruska salata. Ako se ne varam rusi su je izmislili sredinom 19 stoljeca

Komentiraj...
Vidi sve komentare