To je to što me zanima!

Fizički dodir majke s djetetom najbolji je lijek za "baby blues"

Dojenčad koja je u direktnom kontaktu s majkom tri sata na dan upola manje plače, što omogućuje i majkama lakši oporavak te borbu s postporođajnom depresijom
Vidi originalni članak

Oko 10 do 15 posto novopečenih majki iskuse neki oblik postporođajne depresije, čiji je najčešći uzrok hormonalna neravnoteža i odgovornost radi suočavanja s novim obavezama. piše Fox News. Terapija se najčešće sastoji od liječenja antidepresivima i razgovora sa psihijatrom, no u izlječenju je ključan fizički dodir majke i bebe, tvrde stručnjaci za časopis Opstetricija, ginekologija i neonatalna skrb.

Oni su otkrili da već direktan kontakt kožom majke i djeteta smanjuje dječji plač za 43 posto, što potiče i bolju smirenost majke. Također, djeca koju majke više dodiruju lakše spavaju, zbog čega i one imaju više šanse za odmor.

Od ostalih prirodnih metoda, koje ublažavaju postporođajnu depresiju, najučinkovitija je umjerena tjelovježba, poput šetnje. Takve aktivnosti potiču stvaranje tzv. hormona sreće endorfina koji pomaže organizmu u borbi s depresijom.

Simptomi postporođajne depresije

Tzv. baby blues oblik je depresije i prate ga karakteristična ponašanja poput apatije, tuge, nezainteresiranosti, slabog apetita, čestog plakanja i nemira, 

Postporođajna depresija ne utječe samo na majke, već i djecu koja zbog toga imaju veći rizik od problema u emocionalnom, kognitivnom i društvenim razvoju, osobito ako depresija potraje dulje.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • ivanfilip 24.02.2013.

    Najljepše fotografije koje sam vidio su djeca u vazama za cvijeće( ime autorice tih fotografija nažalost nisam memorirao) i djeca na majčinim grudima.Nema ništa tako iskonski lijepo i nigdje takve svjetlosti kakve isijavaju zadovoljna mame i bebe.

  • SA-SU 17.02.2013.

    Sada se pitam zašto na ovakvom članku samo dva komentara? Ja vjerojatno neću nikada postati otac, gdje leži problem? Već sam jednom tu na portalu u jednom članku pisao kakva mi je bila majčina ljubav, koje zapravo nikada nisam ni osjetio. Vjerojatno leži tu problem. A mora da je to divan osječaj, držati u rukama ovako malu bebu!

  • tončina 16.02.2013.

    bebe...aa..sve su super!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare