To je to što me zanima!

Kontracepcija bi mogla postati potpuno besplatna ili jeftinija

Američki institut medicine sastavio je prijedlog za jeftinija kontracepcijska sredstsva, jer velik broj ljudi ne koristi kontrecepciju jer im je preskupa
Vidi originalni članak

Oko trećine žena ne koriste hormonalnu kontracepciju jer im je preskupa, a više od polovice žena mlađih od 20 godina barem u jednom trenutku nije si moglo priuštiti kontracepciju, otkriva istraživanje američkog Ministarstva zdravstva.

U skoroj budućnosti Amerikanci bi mogli dobivati kontracepciju besplatno, najavljuje američki Institut medicine, neprofitna organizacija koja se bori za zdravstvena prava. Tamošnjim vlastima i farmaceutskim tvrtkama poslali su prijedlog da svi oblici kontracepcije budu besplatni ili barem jeftiniji.  

Plaćanje će se obračunavati sukladno sa zdravstvenim osiguranjem čovjeka, pa će oni s minimalnom policom osiguranja plaćati simboličnu cijenu koju zahtijevaju farmaceuti, a oni s dodatnim osiguranjem kontracepciju će preuzimati besplatno. Većina se korisnika zdravstvenih osiguranja slaže kako bi kontracepcija trebala biti obuhvaćena u preventivnu zdravstvenu njegu.

Osim kontracepcijskih sredstava, Institut medicine predlaže da pojeftine i neke liječnički pregledi, poput ginekoloških testova, ultrazvučnih pregleda i testiranja na spolne bolesti.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_105498 28.09.2011.

    i kod nas je kontracepcija preskupa ,želiš li pilulu s manje nuspojava moraš je platiti,isto je i sa spiralama ,da ne pričam o kondomima,koje najviše koriste mladi ljudi,srednjoškolci i ,studenti,što je njima kutija od 3-4 kondoma,

  • kikibonbon23 28.09.2011.

    :) ja se nebi bunila ovako kutiju kondoma od 4 moram razvuci kroz cijeli mjesec........ a jadan moj muz...... j b g :))

  • amon_amarth 27.09.2011.

    e kad bi to barem kod nas bilo moguce. al ne. ja moram pit pilule iz odredjenih zdravstvenih razloga i moram ih kupovat. a kostaju me nesto vise od 120 kn, i to je dosta samo za 28 dana. predivne li drzave.

Komentiraj...
Vidi sve komentare