To je to što me zanima!

Kosa pamti tretiranje: Prirodne kovrče imaju vijek trajanja

Vlasi sve pamte: Kovrčava kosa bila je zaštitni znak mnogih zvijezda kao što je Nicole Kidman. Kako su je zauvijek ispeglale, objašnjava frizer Zvonimir Franić
Vidi originalni članak

Djevojke s ravnom kosom žele kovrčavu, a kovrčave ravnu i to se nikada neće promijeniti. No zbog stalnog tretiranja kovrča one s vremenom nestaju. Tako popularna fashionistica Sarah Jessica Parker više nikada neće imati one poznate prirodne kovrče iz prvih sezona “Seksa i grada”, a u istom je problemu i “zgodna žena” Julia Roberts čije su kovrče vladale devedesetima. 

Neki kažu da nakon godina tretiranja kovrčave kose, ravnanja i feniranja više nije moguće vratiti one lijepe kovrče na kojima svi zavide. 

- Kovrčava kosa inače zahtijeva veću njegu od ravne. Više je suha, bez pretjeranog sjaja zbog manjka prirodnih ulja - kaže poznati frizerski stilist Zvonimir Franić iz zagrebačkog salona “F” te potvrđuje da se zbog pretjeranog feniranja ili ravnanja kose kroz određeni niz godina kosa ne vraća u prvobitni oblik.

- Kosa jednostavno nema fazu odmora i zbog toga gubi kovrče koje postaju slama - slikovito opisuje Zvonimir. Feniranjem ili ravnanjem dok je mokra, kovrčava se kosa isteže te se toplinom fiksira u novonastalom, ravnom obliku. Zbog učestalosti istezanja, kao i kod gume, kosa postaje rastegnuta, suha i puca zato što je toplina čini dehidriranom - objašnjava frizer.

Kako biste izbjegli ovaj problem, Zvonimir je objasnio i koji su to tretmani koji uništavaju lijepe kovrče. 

- Na prvo mjesto stavio bih kemijsko ravnanje kose. U tom tretmanu se kovrčavi presjek vlasi potpuno transformira u ravni te se takav fiksira. Kod ovog tretmana stare kovrče više ne dolaze u obzir - ističe frizer. Odmah nakon kemijskog ravnanja slijedi tretman izbjeljivanja kose u kojem se potpuno ruši prirodni pigment vlasi te se na taj način i gube zaštitna ulja. Kosa je najčešće raščupane strukture bez definirane kovrče - ističe. 

Ipak, stručnjaci za kosu se slažu: kovrčavu kosu nekada treba izravnati. 

- Idealni omjer ravnanja kovrčave kose koji ne bi ostavio posljedice je 1:7 (jedno pranje ravni, ostalih sedam kovrčavo) - zaključuje Zvonimir Franić.

Sve što radite kosi, ona pamti

Nevena Rendeli slaže se da nakon godina ravnanja i feniranja kosa jednostavno više nije ista. 

- Ne mogu vratiti kovrče koje sam nekada imala, sve što radite kosi, ona definitivno pamti - priča. Voditeljica dva puta na mjesec stavlja na kosu pakung, a kod frizera rabi relativno zdrave boje. 

- Jedino kada ne peglam niti feniram kosu je ljeti. Tada je pustim da se malo oporavi - kaže. 

Julia Roberts 

Danas nije previše ostalo od glumičinih vatrenih kovrča iz vremena “Zgodne žene”. Julia Roberts na dodjeli nagrada Emmy krajem kolovoza. 

Sarah Jessica Parker

Carrie iz “Seksa i grada” više nema neposlušnu kovrčavu kosu frizuru koja ju je proslavila. 

Julia Louis-Dreyfus 

U ulozi Elaine s gotovo spiralnim minivalom i prošlog mjeseca na crvenom tepihu u Los Angelesu. 

Nicole Kidman 

Narančaste sitne kovrče danas se ne uklapaju u cjelokupni ispeglani look slavne glumice.

Idi na 24sata

Komentari 148

  • ellizabet 23.09.2014.

    nikada mi nije bilo jasno zašto žene ravnaju kosu?naravno one koje imaju kovrčavu....ja sam uvijek kovrčava i čupava i to obožavam!

  • Veni Vidi Vici 22.09.2014.

    Ja sam moju tretirao, tretirao ........ njoj dop.zdilo i rekla, haj cao ! Mene vise nebus .... :) hahahaa

  • Bezobrazno zelene 22.09.2014.

    Moja je lagano kovrčava samo ako je sušim na zraku i ne češljam, čim to napravim nema više, ravna je ko špageti i zato zavidim curama s kovrčama. Uvijek sam ih htjela ali nažalost jedino pomoću viklera mi to uspjeva, mada i onda samo na kratko vrime jer mi se brzo izravna...

Komentiraj...
Vidi sve komentare