To je to što me zanima!

Kraj iglama: Razine šećera će se mjeriti s nano-senzorima

Čip veličine 0,5 x 2,0 mm postavljen na tijelo diskretno će mjeriti razinu glukoze preko znoja ili čak suza, znanstvenici vjeruju kako će vrlo brzo zamijeniti igle
Vidi originalni članak

Nano-senzori mogu na neinvazivan način izmjeriti razine šećera u krvi i budućnost su terapije za ljude koji boluju od šećerne bolesti, tvrde znanstvenici iz njemačke tvrtke Franhofer. Oni su razvili čip koji se stavi na pacijentovo tijelo i mjeri razine glukoze preko znoja, zbog čega ne postoji potreba za vađenjem krvi, piše Daily Mail.

Također, razine šećera biološki senzor može odrediti preko suza, a zahvaljujući dimenzijama od svega 0,5 x 2,0 mm iznimno je diskretan.

- Čip sadrži analogni digitalni pretvornik koji elektrokemijske signale prevodi u digitalne podatke, a baterija koju sadrži traje mjesecima bez potrebe za promjenom - objasnio je Tom Zimmermann, jedan od tvoraca nano-senzora.

Tvrtka Franhofer uskoro kreće u širu proizvodnju prototipa za koje se nadaju da će u skoroj budućnosti zamijeniti igle za mjerenje razine šećera prema kojima se regulira tretman inzulinom.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Buda83 12.09.2012.

    Obzirom na dimenzije čipa ispada da ćeš morati imati jako dobar vid ili će se on nalaziti na nekakvoj naljepnici ala flaster što onda opet nema nikakve veze sa diskrecijom, on mjeri šećer u znoju, a inzulin se daje obzirom na stanje šećera u krvi otud i naziv mjerenje GUK-a, nejasno mi je kako su došli do matematičko/kemijskog izračuna kojim bi mogli odrediti kolika je koncentracija šećera u krvi obzirom na njegovu koncentraciju u znoju,malo mi je to mutno, jer onda su mogli jednostavno uzavršiti nekakav mjerač koji bi mjerio koncentraciju glukoze u urinu, jednostavno se popišaš i on ti izmjeri stanje šećera u krvi na temeljiu stanja šećera u urinu, nešto kao digitalni toplomjer samo kaj mjeri glukozu u krvi preko urina nije navedeno koliko mjerenja bi imao taj čip i kolika bi bila njegova cijena. Ima tu jako puno sivih zona i mislim da o toga svega niš, bacili bombastičnu vijest da skupe nekakve investitore,a od svega niš, realno velike farmaceutske firme koje se bave dijabetesom bi to izmislile prije neke no name firme, npr. mjerenje putem urina sa jednokratnim trakicama koje koristi nekakav digitalni aparatić.

  • ViNisteNormalni 11.09.2012.

    ovo je super stvar

  • LucyLu_1 10.09.2012.

    Jeeej, nema više pikanja za mene :)))7

Komentiraj...
Vidi sve komentare