To je to što me zanima!

Kraljica jesenskih složenaca i gastro uživanja - musaka

Musaka s patlidžanima i bešamelom, vegetarijanske verzije s paprikama, složenci s gljivama, tikvicama i celerom otkrivaju svu raskoš bogatog jesenskog stola
Vidi originalni članak

Musaka s patlidžanima i bešamel-umakom

Sastojci: 1,5 kg patlidžana, luk, 1/4 šalice nasjeckanog maslaca, kg mljevene govedine, 1/2 šalice bijelog vina, 3 nasjeckane rajčice, 3 žlice nasjeckanog peršina, 2 žličice origana, sol, papar, 5 žlica tostiranih krušnih mrvica, 2 bjelanjka, maslinovo ulje., Bešamel: 4 žlice maslaca, 6 žlica brašna, 3/4 žličice soli, 1/4 žličice papra, prstohvat muškatnog oraščića, 2 šalice mlijeka, 2 žumanjka + cijelo jaje, šalica naribanog sira 

Priprema: 

Korak 1: Operite patlidžane, narežite ih na kriške pa pospite solju i ostavite da odstoje oko sat vremena. Prepržite luk na maslacu te dodajte govedinu i promiješajte. Ulijte vino, umiješajte rajčice i peršin pa posolite i popaprite. Začinite origanom.

Korak 2: Poklopite i kuhajte 45 minuta. Maknite s vatre i dodajte tri žlice tostiranih mrvica. Neka se hladi oko deset minuta pa umiješajte istučene bjelanjke. Pripremite bešamel, otopite maslac na slaboj vatri pa dodajte brašno, sol, papar i muškatni oraščić.

Korak 3: Maknite s vatre i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako ulijte mlijeko i vratite na vatru. Kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne pa maknite s vatre.

Korak 4: U drugoj posudi istucite jaje i žumanjak pa polako dodajte u umak. Umiješajte dvije trećine šalice naribanog sira, a ostatak sačuvajte. Operite kriške patlidžana pa ih prepržite na grill tavi pet minuta sa svake strane.

Korak 5: Namastite vatrostalnu posudu pa pospite s dvije žlice krušnih mrvica. Dno prekrijte kriškama patlidžana, a preko prelijte smjesom s mesom. Prekrijte ostatkom patlidžana pa prelijte bešamelom. Pospite s ostatkom sira i pecite na 170 °C oko 45 minuta.

Vegetarijanska musaka

Sastojci: Maslinovo ulje, konzerva graha, narezan patlidžan, nasjeckan luk, 2 zgnječena češnja češnjaka, nasjeckana mrkva, tikvica, crvena paprika, zelena paprika, nasjeckane rajčice iz konzerve, 2 narezana krumpira, 2 žlice paste od rajčice, 2 povrtne kocke za juhu, žličica mješavine suhih začina, sol, papar., Umak od sira: 60 g brašna, 30 g maslaca, 60 ml mlijeka, jaje, 1/2 žličice naribanog muškatnog oraščića, sol, papar

Priprema:

Korak 1: Operite i narežite patlidžan. Pospite ga solju i ostavite da odstoji 20 minuta. U međuvremenu napravite umak od sira. Ugrijte dvije žlice ulja u tavi i prepržite luk pa dodajte češnjak i sve povrće osim krumpira i patlidžana te pastu od rajčice i grah. 

Korak 2: Neka zakuha pa smanjite vatru i kuhajte 20-ak minuta. Isperite patlidžan pa ga posušite kuhinjskim ručnikom. Ugrijte šest žlica ulja u tavi i prepržite patlidžane dok ne dobiju boju.

Korak 3: U vatrostalnu posudu najprije stavite smjesu s povrćem pa prekrijte krumpirima te patlidžanom. Prelijte umakom od sira te s još malo naribanog sira i začinite paprom. Stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 40-ak minuta.

Musaka s gljivama, celerom, tikvicama i patlidžanom

Sastojci: Žlica maslinova ulja, luk, češanj češnjaka, tikvica, 2 do 3 stručka celera, 100 g gljiva (vrganja ili šampinjona), žlica mješavine mediteranskih začina, povrtna kocka za juhu, 1/2 šalice tople vode, žlica kukuruznog brašna, 2 žlice hladne vode, patlidžan, 4 do 5 krumpira, 6 žlica kremastog sira, jaje, sol, papar

Priprema:

Korak 1: Ugrijte pećnicu na 200 °C. Ugrijte ulje u velikoj tavi pa prepržite luk, zgnječeni češnjak, tikvicu i celer. Pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodajte gljive, rajčice, mješavinu začinskog bilja i kocku koju ste prethodno otopili u toploj vodi.

Korak 2: Neka zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte desetak minuta. Umiješajte brašno umućeno u malo hladne vode. Pola smjese stavite u lim za pečenje, odnosno vatrostalnu posudu.

Korak 3: Po tome poredajte patlidžane pa ostatak smjese. Preko poredajte krumpire i još malo patlidžana. Pomiješajte kremasti sir s jajetom pa smjesu začinite solju i paprom. Prelijte preko musake i pospite ribanim sirom. Pecite 50-ak minuta.

Musaka od bundeve, batata i mljevene govedine

Sastojci: Bešamel: 4 žlice maslaca, 1/4 šalice brašna, 4 šalice mlakog mlijeka, 2 jaja, šalica feta-sira, 1/2 šalice naribanog parmezana, papar, muškatni oraščić., Musaka: 3 glavice luka, 700 g mljevene govedine, 2 veća batata, bundeva, brašno za posipanje, metvica, sol, peršin, papar

Priprema: 

Korak 1: Napravite bešamel - otopite maslac u tavi, dodajte mu brašno i miješajte tako da ne ostane grudica. Kuhajte minutu pa polako ulijevajte mlijeko. Miješajte dok se ne zgusne, desetak minuta. Istucite jaja, preko njih prelijte zaimaču smjese te žustro miješajte. Ulijte jaja u bešamel i maknite s vatre. Umiješajte sireve, začinite i pustite sa strane.

Korak 2: Zagrijte ulje i pirjajte nasjeckani luk desetak minuta. Dodajte meso i pirjajte dok ne posmeđi. Izvadite iz tave i začinite. Zagrijte ulje u dubljoj tavi. Bundeve ogulite i narežite na kriške, uvaljajte u brašno i ubacite u vruće ulje. Osušite na papirnatom ručniku. Ispržite i batat, ali bez brašna.

Korak 3: Zagrijte pećnicu na 180 °C. U vatrostalnoj posudi složite red batata, pospite metvicom i peršinom. Složite red govedine te prelijte s pola količine umaka. Složite red bundeve, potom ostatka govedine i umaka. Pecite 40 do 50 minuta, dok umak ne poprimi lijepu zlatnu boju. 

Musaka: Sloj po sloj krumpira, mesa i sezonskog povrća

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare