To je to što me zanima!

Krivci za muško ćelavljenje: Od bildanja do dodataka proteina

Proteinski shakeovi vrlo često sadrže hormone kao što je npr. DHEA, koji ne samo da povećavaju mišićnu masu, već i razinu testosterona u krvi muškarca
Vidi originalni članak

U dodacima prehrani koje često koriste bilderi kako bi povećali mišićnu masu nalaze se kreatin i DHEA (androstenedion koji povisuje razinu testosteriona u tijelu i to vrlo brzo nakon uzimanja). Kako potiču rast koncentracije testosterona i DHT-a (prilagođene verzije testosterona), to u konačnici vodi do uništavanja folikula vlasi i ćelavosti. Naime, dolazi do blokiranja apsorpcije esencijalnih nutrijenata i folikul odumire, ako nema folikula, nema ni vlasi.

- Proteinski shakeovi vrlo često sadrže hormone rasta, kao što su kreatin i DHEA, koji ne samo da povećavaju mišićnu masu, već i razinu testosterona u krvi. Ipak, do ćelavosti će doći jedino ako muškarac već ima predispozicije za to. Važno je razlikovati uzrok i posljedicu. Proteinski napici ne uzrokuju gubitak kose, ali ubrzavaju kod muškaraca koji su predodređeni za ćelaovst, a takvi su mnogi - objašnjava dr. Thomy Kouremada-Zioga koja se bavi transplatacijom kose u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

Ipak, biti ćelav i nije toliko loše. Naime, jedno istraživanje pokazalo je kako su muškarci bez kose ženama vrlo privlačni. Doživljavaju ih dominantnijima, muževnijima i seksipilnijima od onih koji imaju kosu te se uz njih osjećaju sigurnije. Obzirom da će oko 85 muškaraca do 50 godine života izgubiti priličan broj vlasi, dobro je da se ženama ćelavost sviđa.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • Hijacinta 23.04.2016.

    Otkad su kraeatin i DHEA hormoni rasta !? Jer piše da "Proteinski shakeovi vrlo često sadrže hormone rasta, kao što su kreatin i DHEA, koji ne samo da povećavaju mišićnu masu, već i razinu testosterona u krvi." E pa stvarno...kreatin nije hormon nego organski spoj koji sadrži dušik, koji u tijelu sudjeluje u opskrbi mišića energijom, a DHEA je steroidni hormon koji nastaje u organizmu u nadbubrežnoj žlijezdi iz kolesterola. Ni jedno ni drugo ne uzrokuje ćelavost mada DHEA može metabolizirati u androstendion i testosteron, jer mu je androgena sposobnost slaba i prirodnim putem nakon 30-te godine se njegovo lučenje smanjuje. Creatin se uzima posebno, kao i DHEA, nema ih u proteinskim shakeovima koji su na bazi sirutke uglavnom. DHEA se danas prodaje kao dijetetski pripravak i djeluje tako što jača imunitet, povećava libido, prevenira rak i kardiovaskularne bolesti i služi kao "antidot starenja" mada to nije znanstveno dokazano jer je bilo kakav utjecaj DHEA-a na povećanje sportskih performansi samo teoretski pa je zabranjen od strane službenih sportskih organizacija. Neki sterodi mogu jedino ubrzati ćelavost, ako je genetski predisponirana ali je ne mogu uzrokovati.

  • DarkoVuk 23.04.2016.

    kako da se ne naživciram. molim vas da stručne osobe pišu ovakve članke. DHEA je dehidroepiandrosteron i on se inace konjugira sa sulfatnom kiselinom i to je steroidni hormon točnije neurosteroid iz kore nadbubrežne zlijezde drugo kreatin je kreatin i niti DHEA niti kreatin ne pripadaju u Hormone rasta jer hormon rasta je somatotropin i spada u proteinske hormone. Kreatin je po strukturi metilgvanidooctena kiselina iz kojeg nastajem kreatinin i kasnije fosforilacijom kreatinin fosfat i iskorištava se u misicima i nije hormon. joj zasto citam takve stvari gdje pisu ljudi koji u zivotu nisu strucnu knjigu otvorili a kamoli da im je to struka.

  • montello 22.04.2016.

    proteinski shakeovi to nije zdravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare