To je to što me zanima!

Kriza uzrokuje nervozu i zabrinutost kod djece

Stalna netrpeljivost i sukobi roditelja oko kućnog buđeta su stresni i mogu uzrokovati probleme u ponašanju mališana. Djeca su jako prijemčiva
Vidi originalni članak

Financijske brige roditelja mogu snažno utjecati na emocionalni razvoj djeteta i biti okidač depresiji, nervozi i problemima prilagodbe u djece, pokazalo je istraživanje provedeno na University of California, tijekom velike recesije 1980. Stalna netrpeljivost i sukobi roditelja oko kućnog buđeta su stresni i mogu uzrokovati probleme u ponašanju mališana. Djeca su jako prijemčiva za raspoloženja svojih roditelja i znaju ako se nešto čudno događa, tako da  prikrivanje grube realnosti nije najbolje riješenje. Ne trebate djeci reći sve činjenice, već im dajte objašnjenje današnje kritične ekonomske situacije koje će njima biti razumljivo. Ako je dijete mlađe dovoljno je reći: “ Mama i tata su malo zabrinuti oko novaca, ali radimo sve što možemo i znaj da će sve biti u redu”. Ako je dijete malo starije: “ Znam da si čuo kako je trenutno teško stanje u ekonomiji. I mi kod kuće ćemo morati malo srezati troškove, ali znaj da radimo sve kako bi ovo prebrodili”. Sjednite za stol sa vašom dječicom i objasnite im da se mora početi štedjeti. Zajedno napravite popis stvari  koje su vam najmanje potrebne i kojih se za početak možete odreći. To je odličan način da klince naučite kako raspoređivati novce. Djeci možete olakšati ako se držite rutine, jer rutina stvara sigurnost te tako smanjuje brige. Tijekom teških vremena, dok se djeci čini da se sve ruši oko njih, mali rituali prije spavanja poput pričanja priča, vrućih kupki i zagrljaja trebaju ostati nepromjenjeni. Djeca su otporna i samo im treba pružiti nadu.

Djeca upijaju kao spužve i zato nađite načina da se smirite
Djeca “hvataju“ raspoloženja svojih roditelja i ako vas stalno gledaju uzrujane i sama će postati nervozna. Nađite načina da se smirite, unatoč financijskim teškoćama, to je najbolje što možete napraviti za svoje dijete.

Meditirajte sa svojim mališanima, vozite bicikl
Smanjite razinu stresa u obitelji. Meditirajte sa svojim mališanima, vozite bicikl, slušajte muziku koja opušta ili radite jogu s kćeri. To će opustiti vaše najmlađe.

U teškim vremenima najbitnije je da se obitelj drži zajedno
Nedostatak novaca čini vas i partnera napetima, ali nemojte se svađati i derati pred djecom. Potpišite primirje, najvažnije je za vašu djecu da znaju da se držite zajedno, jer kada sve prođe, to je ono najbitnije.

Djecu plaše uznemirujuće vijesti
Ograničite gledanje uznemirujućih ekonomskih novosti ili isključite televizor u vrijeme vijesti. Djecu plaše apokaliptične prognoze ekonomskih stručnjaka.





Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare