To je to što me zanima!

Krpe sa slikovitim motivima će obrisati monotoniju u kuhinji

Brend je nastao prije tri godine s idejom da se obična krpa, svakodnevni predmet koji je potrošan i time manje vrijedan, preoblikuje u predmet vrijedan pažnje i tako unese umjetnost u svaki dom, govori dizajnerica
Vidi originalni članak

Nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dizajnerica Ivana Strgar (39) postaje majka troje djece i potpuno im se posvećuje, što je značilo puno boravka u kuhinji. Tako se počela kuhati priča oko brenda Apetitlih. 

- Kad su djeca mala, sve se vrti oko kuhinje i spremanja hrane. Tako sam dobila ideju o tekstilu koji bi uljepšao svakodnevni boravak u kuhinji. I sama inače volim kuhati i peći kolače. No tek kad su klinci malo porasli, mogla sam se baciti na konkretno stvaranje, pa sam krenula u potragu za pamučnim i lanenim tekstilom, a zatim i bojama koje su na bazi vode i dopušteno ih je koristiti na tekstilu koji se koristi u kuhinji. Koristim tekstil koji se može naći na hrvatskom tržištu, a boje naručujem iz EU - priča dizajnerica.

Brend je, dodaje, nastao prije tri godine s idejom da se obična krpa, svakodnevni predmet koji je potrošan i time manje vrijedan, preoblikuje u predmet vrijedan pažnje i tako unese umjetnost u svaki dom. 

- Grafičke tehnike omogućuju umnožavanje crteža putem matrice, a linorez je jako pristupačan svima (u školi se uči kad se djeca upoznaju s grafikom). Kod izrade linoreza imam kontrolu nad cijelim procesom od crteža, izrezivanja matrice do otiskivanja. Motive crtam na papir ili radim digitalne skice na računalu, zatim ih prenosim na linoleum i izrezujem. Kasnije ih otiskujem na platno umjesto na papir - objašnjava.

POGLEDAJTE GALERIJU:

- U samom početku motivi su bili vezani uz kuhinju, a sad se igram motivima ili kompozicijama različitih boja, ploha i tekstura koje me zanimaju još od Akademije. Zato mi je i zanimljivo kako se otisak ponaša na različitim vrstama tekstila, a i kasnije, kad se nakon više pranja boja polako ispire te se dobije opet drugačija tekstura - pojašnjava Ivana.

DIDA TONI REKAO ŠTO MISLI O HANI IZ GOSPODINA SAVRŠENOG: 'Ona gleda samo sebe i druge žene pored nje nemaju šanse'

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mily 30.01.2019.

    imam kuhinjsku krpu, uspomena od moje none, izvezena, na kojoj piše: ,,Kuharice manje zbori da ti ručak ne izgori,, . Lijepe su to uspomene:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare