To je to što me zanima!

Krv muškarca (39) je bila puna masnoće, toliko da je pobijelila

Stanje u koje se doveo moglo ga je ubiti da liječnici nisu pribjegli starom i zaboravljenom načinu liječenja koji se više niti ne primijenjuje - puštanjem nezdrave krvi
Vidi originalni članak

Muškarac (39) iz Njemačke imao je toliko masnoće u krvi da je ona izgledala blijedo, gotovo poput mlijeka, piše Science Alert. Pacijent je u Sveučilišnu bolnicu u Kölnu stigao s dijagnozom ekstremne hipertrigliceridemije, bolesti povišene koncentracije triglicerida.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Takvo stanje obično se liječi izmjenom plazme, odnosno uklanjanjem viška triglicerida i vraćanjem filtrirane krvi. Zbog toga su napravili taj zahvat, no shvatili su da nešto nije u redu kada je njegova izuzetno gusta i masna krv začepila stroj za plazmaferezu.

Pokušali su to napraviti dva puta, ali bezuspješno.

Inače, normalna razina triglicerida u krvi osobe manja je od 150 mg/dl, dok se visokom razinom smatra između 200 do 499 mg/dl. Ovom pacijentu izmjerena je ekstremno visoka razina, čak 18.000 mg/dl.

ŠTO NASLJEĐUJEMO OD KOGA? Majčini geni krivi su za debljinu i ćelavost, očevi za neplodnost

Muškarac je, pričaju liječnici, osjećao mučnine, glavobolju i povraćao je. Ovakvo stanje razvilo se zbog pretilosti, loše prehrane, otpornosti na inzulin i genetskih predispozicija. Lijekove za dijabetes koji su mu bili propisani, nije uzimao. Sve to dovelo ga je do kome.

Stručnjaci koji su se bavili slučajem rekli su kako ga je to moglo ubiti da nisu pribjegli starom i zaboravljenom načinu liječenja koji se više niti ne primjenjuje - puštanjem nezdrave krvi.

Ova drevna tehnika, kojom se povlači krv iz tijela, datira još iz Starog Egipta prije nekih 3000 godina, a nekad je bila jedan od najčešćih medicinskih zahvata. Na odjelu intenzivne njege liječnici su povukli dvije litre čovjekove krvi, zamijenivši je zalihama koncentrata crvenih krvnih stanica, svježe smrznutom plazmom i fiziološkom otopinom.

Nesvakidašnji zahvat je djelovao. Razina triglicerida se smanjila i pet dana kasnije neurološki simptomi bili su blaži.

TAKO JE JEFTINO Ribljim uljem u borbu protiv depresije, triglicerida i debljine

O nalazima ovog slučaja izvijestili su u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 29.12.2019.

    To je neki Slavonac 100%!!😁

  • Evergreen. 29.12.2019.

    Do ovoga je doveo njegov stil života. I ako to ne promijeni, uzalud svi zahvati na svijetu, poznati i nepoznati.

  • 29.12.2019.

    Takvu krv su imali svi oni u zivot na vagi

Komentiraj...
Vidi sve komentare