To je to što me zanima!

Kućni ljubimci na akupunkturi: Pomaže im kod brojnih bolesti

Cijeli tretman traje sat vremena, od uboda do puštanja struje kroz iglice. Uz to, nekad koristim toplinsku, infracrvenu lampu koja potiče cirkulaciju, kaže veterinarka Alma Marukić-Čalić
Vidi originalni članak

Našla sam ga na ulici kad je imao samo šest tjedana. Imao je napuknuti treći lumbalni kralježak i nimalo osjeta u nogama. Bio je nepokretan. Odvela sam ga na slikanje, a kad su veterinari vidjeli njegovo stanje, rekli su da će ga morati uspavati. Nisam ga dala. Jeo je i to mi je bio znak da ima želju za životom. Odvela sam ga kući jer sam znala tko mu može pomoći. Već smo na 12. tretmanu, a moj Zuri, u prijevodu sa svahilija ‘prekrasan’, već može stajati na stražnjim nogama dok jede. Iako je pred njim dugotrajan oporavak, oštećenje se više ni ne vidi, priča nam Stela, vlasnica tromjesečnog crno-bijelog mačka, dok veterinarka Alma Marukić-Čalić započinje tretman akupunkture ubadajući iglice oko njegove kralježnice i u području nogica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No Zuri je samo jedan od mnogobrojnih četveronožnih pacijenata koji su prošli kroz ruke ove iskusne i izuzetno smirene veterinarke koja akupunkturu za životinje radi još od 1993. godine. Nije joj bilo nimalo lako uvesti je u veterinarsku praksu. Na tu temu napravila je i diplomski rad te je od tada na usluzi svakoj životinji koja treba pomoć.

- Cijeli tretman traje sat vremena, od uboda do puštanja struje kroz iglice, koja pojačava učinak. Uz to, nekad koristim toplinsku, infracrvenu lampu koja potiče cirkulaciju - kaže Alma. Najdublji podražaj daje kombinacija igli i struje.

Struja se koristi u slučajevima poput atrofiranog mišićja ili nakon operacije kad životinja dulje ostane nepokretna. Lagana struja propuštena kroz igle pomaže bržoj reanimaciji oštećenog ili oslabljenog mišićnoga tkiva tako što ga kontraktira.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, učinkovitost akupunkture iznosi od 70 do 80 posto, a i Alma kaže kako je u njezinoj veterinarskoj praksi brojka vrlo slična. Akupunktura pomaže u slučajevima kod kojih je službena veterinarska medicina digla ruke, kao što je slučaj sa Zurijem, no nekad jednostavno ne može ništa učiniti ako je šteta prevelika ili ozljeda predugo traje.

Akupunktura ima dugu tradiciju primjene u Kini, a u posljednje vrijeme sve je zastupljenija i na Zapadu. Iako je mnogi svrstavaju u alternativnu medicinu, ona to i nije jer je 1979. SZO prihvatio akupunkturu kao suvremenu metodu liječenja mnogih bolesti. Kineska veterinarska medicina temelji se na djelu nastalom 650. g. pr. Kr. nazvanom 'Bai-le Zhen Ying' (Bai-le je bio vrlo vješt akupunkturist u liječenju konja). 

NOVI BROJ Akupunktura: Drevnu kinesku metodu obožava Istok i Zapad

U Europi 1682. u Londonu obranjena je prva doktorska disertacija iz akupunkturne analgezije o reumatoidnim sindromima, dok je u SAD-u interes za akupunkturu uveo novinar James Reston, kojemu je tijekom boravka u Kini učinjena apendektomija u akupunkturnoj anesteziji. A na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu je 1993. godine obranjen prvi znanstveni rad pod naslovom 'Praćenje učinka akupunkture u pasa kretanjem koncentracije perifernog serotonina u krvi'. Terapija akupunkturom mnogo toga pozitivnog izaziva. 

- Moždanim se valovimaa značajno mijenjaju frekvencija i rezonancija, a tu su i biokemijske reakcije u smislu porasta broja obrambenih stanica u organizmu. Međutim, od svih pokazatelja najdojmljiviji je onaj kad se teško oboljela životinja izliječi i oporavi. A tu akupunktura ima najviši postotak uspješnosti - govori Alma, vlasnica specijalističke veterinarske prakse HolisticVet na zagrebačkom Borovju.

Lista bolesti koje liječi je dugačka: bolesti lokomotornog sustava, poput upale zglobova (artritis), degenerativne bolesti kralježnice i diskova, displazije kukova, upala tetiva i mišića, bolna stanja kralježnice, sportske ozljede, bolesti živčanog sustava, probavnog sustava, bolesti dišnog sustava, kožne bolesti ili bolesti mokraćno-spolnog sustava, poput upala i hormonalnih poremećaja.

- Akupunktura kao drevna kineska metoda liječenja ima i preventivni značaj koji je, po mojemu mišljenju, nedovoljno naglašen. Samo redovita primjena akupunkture uvjetuje i poboljšanje općeg stanja. 

Uvelike pomaže i kod alergija, koje su danas postale prava pošast, čak i među kućnim ljubimcima. Budući da je izravna posljedica tretmana podizanje obrambene moći organizma, dobro je podvrgnuti se tretmanu otprilike mjesec dana prije nego što nastupi alergija. 

STRUČNJACI TVRDE: Akupunktura je učinkovitija u liječenju boli čak i od lijekova

- Svaki alergičar zna kad su mu simptomi najjači, stoga bi se mjesec dana prije trebala proći preventivna terapija. Tako organizam jača imunitet. Svakako se preporučuje i redovita preventivna terapija dva puta godišnje kako organizam ne bi nespreman dočekao krizu - objašnjava nam Alma. Akupunktura ima i analgetski učinak, smanjuje upale i umiruje.

Uz to, akupunkturom se postiže pozitivan psihološki učinak.

- Neuroze, najčešće uzrokovane nepravilnim ili neprimjerenim odnosom vlasnika prema životinji, također se ublažavaju tako da se stimuliraju točke za sedaciju, čime se životinja smiruje. Životinje su senzitivne na ponašanje vlasnika koji često i nisu svjesni kakve traume im mogu izazvati svojim postupcima.

Česti slučaj u mojoj praksi je nekontrolirano mokrenje mačaka ili pasa, a razlog je uglavnom skriven baš u vlasniku, odnosno u njegovim prikrivenim strahovima koje nesvjesno projicira na štićenika. Tad je, kroz razgovor, potrebno pomoći vlasniku da osvijesti problem koji njegova životinja osjeća i doživljava kao ugrožavajući - kaže nam ova iskusna veterinarka koja je o akupunkturi učila od profesora Berkovića, koji je drevna znanja o akupunkturi stara 5000 godina donio prije 30 godina i do nas.

Terapija akupunkturom je gotovo bezbolna, a životinje je osjećaju isto kao i ljudi - kao lagano peckanje i trnce.

- Ponekad je samo prvi tretman neobičan i neke životinje mogu biti malo nervozne, ali već na idućem su smirenije i to doživljavaju kao pozitivno iskustvo pa mnoge i zaspu. Taj fenomen je objašnjiv zbog lučenja endorfina iz mozga koji djeluju sedativno. Primjena igala na oštećena živčana tkiva ujedno djeluje i smirujuće na životinju - objašnjava Alma. 

Alma je otkrila i jednu važnu točku na cijelom tijelu - to je Ran cong točka, koja se još naziva i antišok točka.

- Točka se nalazi na jednoj trećini udaljenosti između nosa i usne, a njezinim pritiskom nekoga ‘dižete iz mrtvih’. To se može učiniti prstom, ali i iglicom. U tom se trenutku počinje lučiti adrenalin koji pokreće rad srca i cijelo tijelo - kaže Alma Marukić-Čalić. 

Znanstveni dokazi o utjecaju uboda igli 

Brojne studije na životinjama i ljudima pokazale su da akupunktura izaziva niz bioloških odgovora:

1. Ubod igle dovodi do ispuštanja endorfina, što dovodi do pojačanog protoka krvi i neuromodulacije.

2. Stimulacija A delta i C vlakana dovodi do inhibicije bolnog stimulansa s periferije i smanjenja boli.

3. Akupunktura dovodi do oslobađanja opioidnih peptida i serotonina u mozgu i kralježničkoj moždini. Nacionalni Institut za zdravlje (NIH) objavio je da opioidni peptidi izlučeni tijekom akupunkture imaju analgetičko djelovanje (akupunkturna analgezija).

4. Akupunkturna stimulacija aktivira hipotalamus i hipofizu.

5. Postoje dokazi da akupunkturna stimulacija dovodi do promjena u imunološkim funkcijama.

6. Akupunktura djeluje na razne fiziološke parametre, poput crvene i bijele krvne slike, broja limfocita, imunoglobulina, djeluje na promjenu EKG-a i EEG-a, bronhodilataciji i vazodilataciji povezanoj s mikrocirkulacijom. 

7. Ubrzava peristaltiku i pražnjenje želuca i crijeva.

8. Vodi do homeostaze - tijelo održava svoje unutarnje uvjete stabilnima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nitrogen4 02.03.2020.

    Mačorina obični, imam ih pet, svi van kuće a svi spavaju unutra. Tko je gazda?? Ja ne....

Komentiraj...
Vidi sve komentare