To je to što me zanima!

Kuhačom u prošlost: Tijesto s makom i fine bakine šnenokle

Oživite okuse djetinjstva uz jednostavna, nepravedno zanemarena jela - slatko tijesto s makom ili grašak s noklicama. A iako se prije zgušnjavalo zaprškom, gustoću možete dobiti i s povrćem
Vidi originalni članak

Prisjetila sam se nekih jela svojeg djetinjstva i poželjela da naša generacija subotom može ručati već pomalo zaboravljena ili zapostavljena jela i vratiti se u okusima u djetinjstvo, priča nam Marina Obradović, autorica Priče jedne kuhače.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Razmišljali smo da bismo u Zagrebu mogli ponuditi nešto drugačije te je prije mjesec dana nastala ideja pod nazivom Djetinjstvo na tanjuru. Riječ je o projektu koji se održava u Studiju smijeha svaku subotu od 10 do 18 sati. Započeli smo s četiri jela, a to su grašak s noklicama, šnenokle, tijesto, mak i šećer te kruh, špek, mast i luk. Hrana je domaća i spravljena s ljubavlju, baš onako kako su pripremale naše bake i mame. Veselim se pripremati jednostavna starinska jela koja Zagrepčani mogu pojesti na jednome mjestu. Dobili smo puno pohvala za projekt i obitelji dolaze kod na ručak s djecom i prijateljima pa svaku novu subotu očekujemo sve više ljudi - priča nam Marina.

KAKO SPAVATI 'KAO BEBA' Izračunajte koliko vam je sna potrebno u svakoj životnoj dobi

Dodaje da su, osim navedenih, nepravedno zanemareni i domaći knedli te faširanci i kelj. Za ta jela ideju su dobili od gostiju. Pitali su ih koje staro jelo bi voljeli jesti, a nemaju gdje jesti ili rijetko pripremaju.

- Vjerujem da ćemo proširiti meni i da će sve više ljudi subotom u centru grada moći pojesti dobra, stara, domaća jela. Primjerice, žganci su jedno od jela našeg djetinjstva, pogačice s čvarcima, domaći uštipci, krpice sa zeljem... - kaže Marina. Jedina razlika između nekih jela iz djetinjstva i jela koja ona priprema danas je to što, ističe, ništa ne kuha sa zaprškom.

- Zaprška je nekad bila glavni način zgušnjavanja, no ja ne zgušnjavam s njom niti s brašnom. Gustoću dobivam s puno luka i povrća. Šnenokle, primjerice, ne zgušnjavam s brašnom ili gustinom, nego ih jednostavno ujutro napravim svježe i dovoljno se same zgusnu od žumanjaka, šećera i ostataka bjelanjaka od žličnjaka koje kuham u mlijeku. Kod pripreme graška i noklica, osnovno pravilo kojeg se držim jest koliko mesa toliko luka te uz dovoljno mrkve i drugog povrća nikakvo umjetno zgušnjavanje nije potrebno - objašnjava Marina.

BLAGDANI KAO NEKAD Desetljećima stari recepti bake Vilme oživjeli u novoj kuharici

Ističe da dobra organizacija u kuhinji i plan obroka olakšavaju kuhanje i pripremu jela. Predlaže da si napravite tjedni plan obroka (barem za pet dana u tjednu), u jednoj kupovini kupite sve što vam je potrebno i namirnice držite u hladnjaku.

- Unaprijed narezani luk, paprika i mrkva skratit će vam vrijeme kuhanja. Sjeckalica i express lonac najbolji su prijatelji svakog domaćinstva te jeftini trik koji dugoročno olakšava i pojednostavljuje pripremu obroka. Meso možete marinirati ili panirati te držati u hladnjaku nekoliko dana, a salatu oprati i narezati te čuvati u zdjeli s ubrusom također nekoliko dana kako biste svaki dan brzo i jednostavno jeli zdravo. Predlažem kuhanje obroka za dva dana što štedi vrijeme i novac, a različitim prilozima možete dobiti dva posve različita jela - zaključuje.

Grašak s noklicama

Sastojci: varivo: 0,5 kg graška (može i zamrznutog), 1 glavica luka, 2 mrkve, 1 mladi luk, 2 češnja češnjaka, 2 pileća filea (oko 30 dag), 1 žlica nasjeckanog peršina (može i suhog), žličica soli i crvene paprike, prstohvat papra, 2 žlice ulja; noklice: 1 jaje, 5 žlica oštrog brašna, prstohvat soli

Priprema: Narežite luk, češnjak i mrkvu na sitne, a piletinu na malo veće kockice. U posudi za kuhanje ugrijte ulje na najjačoj vatri. Zagrijanom ulju dodajte luk, posolite te smanjite vatru za pola i pirjajte dok luk ne omekša. Kad luk omekša, dodajte češnjak, mrkvu i meso. Promiješajte, dodajte grašak i začine te podlijte s 2 dl vode (da prekrije sastojke) te kuhajte 30 minuta na srednje jakoj vatri i začinite. Za pripremu zamrznutoga graška pogledajte uputstvo na pakiranju. Dok se varivo kuha, napravite smjesu za noklice: istucite jaje (kao za kajganu), posolite te dodajte brašno i promiješajte. Smjesa mora biti gusta, ali ne previše gusta (žitka). Nakon 30 minuta kuhanja variva žličicom zagrabite smjesu i drugom žličicom spuštajte u varivo (veličinu noklica odredite sami). Tijesto će samo kliznuti sa žličice. Kad noklice isplivaju, gotove su, a s njima i varivo (5 minuta).

Kruh s masti, lukom i špekom

Kruh narežite na šnite, luk na sitne kockice, a špek na tanke šnite ili prema želji. Bilo bi dobro imati domaći kruh te domaću mast i špek. Na šnitu kruha namažite mast te pospite lukom i špekom (špeka treba biti više od luka) i poslužite.

Šnenokle

Sastojci: 5 jaja, 1 l mlijeka, 100 g šećera, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko, dodajte vaniliju pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. U međuvremenu bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera koje oduzmite od ukupnog šećera. U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite šupljikavom žlicom (Marina koristi žlicu za sladoled kako bi dobila lijepi okrugli oblik žličnjaka). Odmah stavite nove žličnjake u mlijeko. Dok se kuhaju, one prve stavite u hladnjak i tako redom dok ne potrošite sav bjelanjak.

Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera. Maknite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema malo ne zgusne. Neće biti gusta kao puding ili kao krema za kremšnite, ali će se lijepo zgusnuti u hladnjaku. U zdjelicu stavite kuhanu kremu pa dodajte 3 žličnjaka i poslužite. Možete posipati kakaom ili ribanom čokoladom.

Tijesto s makom

Sastojci: 400 g tjestenine, 100 g mljevenog maka, 500 ml slatkog vrhnja ili mlijeka, Žlica maslaca, Šećer po želji, vanilin šećer za aromu

Priprema: Tjesteninu pripremite prema uputama na pakiranju, neka svakako bude al dente. U vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu dodajte žlicu ulja i žličicu soli. Dok se tjestenina kuha, u zdjeli na maslacu kratko prokuhajte slatko vrhnje ili mlijeko, mljeveni mak, šećer i vanilin šećer (5 minuta). Promiješajte i ostavite sa strane. Skuhanu tjesteninu ocijedite (ne ispirite), vratite u lonac te umiješajte smjesu od maka. Dobro promiješajte i poslužite sa šećerom sa strane ako netko voli slađu varijantu, savjetuje Marina.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 29.05.2019.

    tijesto s makom odlično izgleda, to treba probati mljac

  • mily 29.05.2019.

    sinoć, u predahu od kiše, sa šetnje obalom navratim kod sestre, i, evo ih, na stolu se pojave šnenokle:))

  • tiha xena 29.05.2019.

    ne bih se složila da su ovo zaboravljena jela, ta jela su često na meniju kod kuće

Komentiraj...
Vidi sve komentare