Brokula je velik izvor sulforafana, molekule koja štiti organizam od raka, no ako se kuha u vodi ili prži, tada visoke temperature uništavaju antikancerogeno djelovanje
Vidi originalni članak
Brokula je namirnica koja sve više dobiva na popularnosti zbog iznimne ljekovitosti, prvenstveno antioksidansa i molekula sulforafana. Iako je dokazano da pomaže u zaštiti od raka, ljekovita se svojstva brokule gube nepravilnom pripremom tog povrća, pokazala je studija Sveučilišta Illinois.
Prema njoj, kuhanje u kipućoj vodi ili priprema brokule na visokoj temperaturi u mikrovalnoj na samo jednu minutu, dovoljna je da uništi ljekovitost tog povrća, a ispravan način je kuhanje na pari maksimalno četiri do pet minuta, piše Daily Mail.
Kod parenja povrća, ono treba tek blago promijeniti boju, a ne smije ni potpuno omekšati jer tako zadržava važne vitamine i minerale, objašnjavaju stručnjaci.