To je to što me zanima!

Kuhinja se uspješno čisti solju, citrusom i novinama

Zagorjele dijelove pećnice očistit će sol, blender vruća voda, a neugodne mirise češnjaka iz plastičnih posuda komad novinskog papira
Vidi originalni članak

Kako bi vaše tave s neljepljivim dnom dulje trajale, tijekom slaganja u ormarić između svake stavite papirnati ubrus. Tako ćete spriječiti stvaranje ogrebotina, koje kod teflonskog posuđa mogu biti kancerogene. Obične tave, koje su zagorjele, očistite tako da stavite u njih malo vode i nekoliko kapi deterdženta za suđe. Ugrijte vodu dok ne provrije i pustite da se kratko ohladi. Vruća voda i deterdžent otpustit će zagorjele dijelove sa stijenki pa će pranje biti iznimno lako. Na sličan način možete očistiti i blender, odnosno modernije svenamjenske miksere.
Ako se okorjela hrana teško pere sa stijenki blendera, uspite u njega toplu vodu, nekoliko kapi deterdženta za suđe i upalite blender na 30 sekundi. Mrlje će otpasti, pa ga je nakon toga potrebno samo dobro isprati. Pokipi li vam hrana u pećnici, pokipjele dijelove površine pospite solju. To će zaustaviti dimljenje i spriječiti neugodan miris paleži. Pomoću soli čistite i ostale mrlje u pećnici. Pospite solju, ostavite da stoji od pet do deset minuta pa metalnom lopaticom odstranite mrlje. Pokupite ostatke vlažnom spužvicom. Blizu štednjaka uvijek držite kutiju s maramicama kako biste mogli brzo ukloniti manje mrlje.

NOVINE UPIJAJU: Neugodan miris luka ili češnjaka u plastičnim posudama možete “izvući” pomoću novinskog papira. Najprije dobro operite posudu, posušite i obložite novinama. Dobro zatvorite poklopcem i ostavite da stoji nekoliko dana. Novine će upiti miris.

VALJAK SE BRIŠE PAPIROM: Nikad nemojte valjak za tijesto prati u perilici posuđa. Dugotrajno i vruće pranje može uzrokovati krivljenje drveta, što će vam poslije onemogućiti razvijanje. Odmah nakon razvijanja tijesta valjak očistite papirnatim ubrusom.

SOL SKIDA MIRIS ČEŠNJAKA: Nakon sjeckanja češnjaka ili luka premažite dasku za rezanje i nož svježom kriškom limuna. Ona će upiti neugodan miris. Aromu češnjaka nakon sjeckanja s prstiju možete skinuti tako da ih navlažite vodom, istrljate prstohvatom soli i isperete.

ZAMRZIVAČ ČUVA ŽICE: Guste čelične žice za pranje posuđa očuvat ćete i spriječiti hrđanje ako ih nakon korištenja zatvorite u plastičnu vrećicu i stavite u zamrzivač. Prije sljedeće uporabe samo ih stavite pod toplu vodu i one će se odmrznuti. Takvim čuvanjem prije će se poderati nego pohrđati.

LAKO ČIŠĆENJE ROŠTILJA: Roštilj ćete lakše očistiti odmah nakon pečenja, dok su rešetke još tople. Tvrdom metalnom četkicom odstranite zagorjelu hranu i masnoće. Ostatak rešetke možete oprati odmah ili ostaviti za poslije jer ste većinu posla već napravili.

MIRISNO I U SMEĆU: Nakon cijeđenja naranče i limuna ili ribanja njihove korice, ostatke prospite u kantu za smeće. Njihov osvježavajući miris ublažit će neugodan vonj smeća.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare