Iako mnogi zaziru od njega, gastronomi i nutricionisti cijene kunićevinu kao meso nad mesima. Najveća mu je vrlina da je niskokalorično i lako probavljivo, što ga čini idealnim za obroke i tijekom različitih dijeta. Nije stoga ništa čudno da je jedno od prvih mesa koja se daju maloj djeci koja se tek navikavaju na krutu hranu.
Teksturom je kunić najsličniji piletini, ali gotovo da nema vezivnog tkiva i jedan je od najboljih izvora vitamina B12. Sve su ga te kvalitete učinile vrlo poželjnim na tanjurima mnogih sredozemnih naroda pa i na jelovnicima vrhunskih gastronomskih odredišta. Bivši je šef kuhinje hotela Esplanade, a sada kuhar u prestižnom dubrovačkom restoranu, Jeffrey Vella servirao kunića i u vrlo svečanim prigodama, poput novogodišnje večere, i pojasnio da se na njegovoj rodnoj Malti to meso jako cijeni i često priprema, te ga upravo miris friganog zeca kakav mu je kuhala baka vraća u djetinjstvo. I naši susjedi Talijani rado nađu kunića u loncu i na tanjuru.
U pečenim su zalogajima divljeg zeca uživali i stari Feničani, a kasnije i rimski car Cezar, pogotovu kad je osvajao Britaniju koja je u doba njegovih pohoda bila puna divljih zečeva. No dok se divljeg zeca treba pretpripremiti stajanjem u salamuri, jer mnogima ne odgovara njegov “divlji“ miris, s kunićem nema takvih problema i možete mu pristupiti baš kao piletini. Tako ga možete peći cijeloga ili spremati u loncu uz dodatak sezonskog povrća i začinskog bilja. Jedan od specijaliteta francuske kuhinje terina od kunića, koja se, uz dodatak luka, češnjaka, papra, timijana i pistacija, peče obložena tankim ploškama slanine i ohlađena poslužuje uz francuski kruh, zelenu salatu i dijonski senf.
A marinada od maslinova ulja, češnjaka i ružmarina dat će pirjanom kuniću mediteranski štih dok će ga malo bijelog vina koje mu ulijete pred kraj kuhanja i prilog od palente dati jelu završni, talijanski predznak. Na tržnicama i u većim supermarketima možete naći i samo kotlete, samo bijelo kunićevo meso ili samo butove. Kotlete možete ispeći i lagano začinjene na roštilju ili na tavici, posipane s malo ružmarina ili majčine dušice, a butići će se odlično uklopiti i u umake, paprikaše ili gulaše.
Pečeni kunić s povrćem
Sastojci: manji kunić, 10 cherry rajčica, 10 maslina, 5 ljutika, 2 grančice mladog ružmarina, 1 dl suhog bijelog vina, 100 g rikole, sol, svježe mljeveni papar
Priprema: 1. Kunića rasijecite na dijelove i osušite ih kuhinjskim papirom. Posipajte ga krupnom soli i natrljajte svježe mljevenim paprom. Komade kunića položite u lim za pečenje, prelijte s malo ulja i podlijte s dvije žlice vode. U lim uz meso stavite i očišćene cijele ljutike. Stavite peći u pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Povremeno polijevajte umakom koje ispusti meso.
2. Cherry rajčice operite, te uronite kratko u kipuću vodu da se lakše oguli kožica. Kad je meso napola pečeno, dodajte mu oguljene cherry rajčice, masline i natrgane listiće ružmarina te podlijte vinom i vratite u pećnicu.
3. S vremena na vrijeme promiješajte lagano povrće i okrenite meso te ga prelijte umakom koji se skupio ispod pečenja. Kad meso poprimi zlatno-smeđu boju, jelo je gotovo. Prije posluživanja posipajte svježom rikolom.
Kunić na lovački
Sastojci: 1 kunić, 1 glavica luka, 2 mrkve, 1 korijen peršina, 1 kriška celera, 2 lovorova lista, vezica peršina, 6 zrna borovice, 3 češnja češnjaka, žličica senfa, 3 dl vina, 2 dl temeljca, brašno, sol, papar
Priprema: 1. Kunića očistite od kostiju i narežite na manje komade. Stavite ga u veću zdjelu i posipajte naribanom koricom jedne naranče te sokom dviju, žličicom svježe mljevenog papra, zgnječenim zrnima borovice, medom, ružmarinom i pet listova svježe žalfije. Promiješajte meso i stavite da odstoji u hladnjaku, najbolje oko 12 sati.
2. Nakon toga meso usitnite u sjeckalici skupa s puretinom. Dodajte bjelanjke, sol, preostalu kadulju i procijeđenu marinadu. Umiješajte i kriškice ljutike. Masnim papirom obložite kalup za terine, a po papiru rasporedite tanke kriške pancete.
3. Ulijte potom mesnu smjesu u kalup. Poklopite je pancetom i papirom te pecite na 180˚C oko jedan sat. Kad se ohladi, stavite u hladnjak na 12 sati.
Terina s kunićem
Sastojci: 1 kunić, 2 naranče, 100 g pancete, 200 g puretine, 1 žlica meda, 7-8 listova kadulje, 1 grančica ružmarina, 4-5 borovica, 2 bjelanjka, 4 ljutike, Sol i papar
Priprema: 1. Kunića očistite od kostiju i narežite na manje komade. Stavite ga u veću zdjelu i posipajte naribanom koricom jedne naranče te sokom dviju, žličicom svježe mljevenog papra, zgnječenim zrnima borovice, medom, ružmarinom i pet listova svježe žalfije. Promiješajte meso i stavite da odstoji u hladnjaku, najbolje oko 12 sati.
2. Nakon toga meso usitnite u sjeckalici skupa s puretinom. Dodajte bjelanjke, sol, preostalu kadulju i procijeđenu marinadu. Umiješajte i kriškice ljutike. Masnim papirom obložite kalup za terine, a po papiru rasporedite tanke kriške pancete.
3. Ulijte potom mesnu smjesu u kalup. Poklopite je pancetom i papirom te pecite na 180˚C oko jedan sat. Kad se ohladi, stavite u hladnjak na 12 sati.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!