To je to što me zanima!

Kurkuma štiti mozak: Pomaže u očuvanju dobrog pamćenja

Aromatični indijski začin potiče širenje matičnih stanica mozga i može biti ključan u "popravljanju" mozga oboljelih od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera
Vidi originalni članak

Ljubitelji začinjene hrane bolje su zaštićeni od raznih neurodegenerativnih bolesti, poput demencije ili Alzheimera, pokazala je studija njemačkog Instituta za neuroznanost i medicinu. Prema njoj, kurkuma je ključan saveznik zdravih moždanih stanica, a i pomaže u njihovoj obnovi, piše Daily Mail.

Prema njoj, antioksidansi u kurkumi stimuliraju matične stanice mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili pak moždanog udara.

Pri određenim koncentracijama kurkume, proliferacija tih matičnih stanica veća je za 80 posto, zbog čega neuroni znatno brže sazrijevaju. 

- Potrebne su nam daljnje studije koje bi razotkrile kako to kurkuma djeluje, a to bi moglo doprinijeti u poboljšanju terapija za one oboljele od demencije - zaključila je voditeljica studije, dr. Adele Rueger.

Prijašnja su istraživanja pokazala da kurkuma djeluje tako da sprječava nakupljanje plaka u žilama i omogućuje bolji protok kisika u mozgu.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • nadimak moj 26.09.2014.

    U prirodi postoji lijek za svaku bolest, samo kako ga naći.

  • emma-123 26.09.2014.

    nije bilo na odmet napisati da je kurkuma jedan od glavnih sastojaka začina curry

  • prckoado 26.09.2014.

    samo da skočim do Indije,da ga isprobam,kako se ono zove,kukuriku,ili tako nešto?

Komentiraj...
Vidi sve komentare