To je to što me zanima!

Kvaliteta zraka u Zagrebu je opet očajna: Smanjite aktivnost na otvorenom ako ste osjetljivi

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice...
Vidi originalni članak

Osjetljive skupine mogu odmah osjetiti zdravstvene učinke, a zdravi će možda otežano disati i osjetiti iritaciju grla ako budu dulje izložene. Ograničite aktivnosti na otvorenom, upozorenje je to objavljeno na stranici accuweather.com vezano za kvalitetu zraka u Zagrebu. Naveli su detaljno o kojim zagađivačima zraka se radi. Naime, povećana je razina PM 10 i PM 2,5 čestica do razine koja šteti zdravlju.

PM 10 

- 'Materijalne čestice su čestice zagađivača koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 10 mikrometara. Čestice veće od 2,5 mikrometara mogu se nakupljati u dišnim putovima, što je uzrok zdravstvenih problema. Izlaganje istima dovodi do iritacije očiju i grla, kašlja i otežanog disanja te pogoršanja simptoma astme. Češće i prekomjerno izlaganje može uzrokovati teže zdravstvene posljedice - napominju.

PROBLEMI SA ZAGAĐENJEM VIDEO Luksuzni neboderi i miris kanalizacije: Sava u Beogradu nikad zagađenija i smrdljivija

PM 2.5 

- Sitne materijalne čestice su čestice zagađivača koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 2,5 mikrometara i kao takve mogu ući u pluća i krvotok i tako uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Najteže će biti zahvaćeni pluća i srce. Izlaganje može rezultirati kašljem i otežanim disanjem, pogoršanim simptomima astme i razvijanjem kroničnih bolesti dišnog sustava - pojasnili su.

Razine prizemnog ozona i dušikovog dioksida su na prosječnoj razini dok su količine ugljičnog monoksida i sumporovog dioksida na, kako kažu, 'izvrsnoj razini'.

- Prizemni ozon može pogoršati simptome bolesti dišnog sustava i uzrokovati iritaciju grla, glavobolju i bol u prsima, a u disanje velikih količina dušikova dioksida povećava rizik od pojave problema dišnog sustava. Često se javljaju kašalj i teško disanje, a teži zdravstveni problemi, poput infekcija dišnog sustava, javljaju se prilikom dugotrajnijeg izlaganja - pojasnili su.

LOŠA KVALITETA ZRAKA Meteorolog o zagađenju zraka: 'Ove čestice su izrazito opasne za starije ljude, trudnice i djecu'

Određene skupine građana trebaju biti posebno oprezne

Preporuke iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'

- Uzroci su brojni, kao npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i slično. Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu dajemo sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka - pojasnili su.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Savjetuje se, kažu, izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za sljedeće skupine građana:

  • djecu,
  • trudnice,
  • osobe starije životne dobi,
  • osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, 
  • osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači),
  • primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produljenoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano - krvožilnog sustava,
  • izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.,
  • korištenje sredstava javnoga gradskog prijevoza,
  • izbjegavanje/smanjivanje grijanja na kruta goriva'.
Idi na 24sata

Komentari 10

  • Obavijesnirazgovor 03.04.2024.

    Gore avioni,dolje hdze💩

  • global 01.04.2024.

    posijecite još i ono malo šume na Sljemenu što je ostalo

  • Mr. Pickles 01.04.2024.

    Od glavnih gradova u Europi, samo Oslo ima više zelene površine od ZG, a zrak nam je 🍌

Komentiraj...
Vidi sve komentare