To je to što me zanima!

Lakirana koža se vraća: Prvi puta svijet je osvojila tijekom buntovnih šezdesetih godina

Atraktivna i glatka poput ulja, ova je neodoljivo blistava tekstura sudjelovala u niz trendova od koji su mnogi bili za pamćenje te su promijenili tijek mode i svjetske scene
Vidi originalni članak

Lakirana koža je neodoljiva, ne možemo je ignorirati, djeluje poput svemirskog outfita kojeg želimo nositi što češće. Taj tip teksture ove će godine biti jedan od značajnih, ponajprije kao zavodljiva i pomalo buntovna, željna pogleda. Paralelno s odjećom koju nosimo u svakodnevnom životu, sve više buja scena robe čija je glavna karakteristika - vizualna atrakcija. Takvim stvarima tepamo da su 'eye candy'.

Sve nam to treba za društvene mreže i našu online prisutnost, stoga je lak ovdje idealan. Praktičan je u crnoj varijanti, a super zavodljiv u crvenoj. Ovu modnu revoluciju davnih su šezdesetih započeli autori poput Mary Quant, André Courregèsa, Paca Rabannea i Pierrea Cardina.

POGLEDAJTE VIDEO: Povijest korzeta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bila je to dekada nove društvene revolucije, ponajprije kao borbe za slobodu od konvencionalnih okvira, a lakirana im je koža u tome pomogla stilski - kako bi se kvalitetno modno izrazili. Razlikujemo dvije varijante - prirodna koža koja je obrađena na način da djeluje sjajno te brojne umjetne plastificirane varijante.

PRAVI KLASIK Bijela košulja svoju vladavinu je započela još u 18. stoljeću, a za sve je 'kriva' Marie Antoinette

Sve to dovelo je na scenu novu ženstvenost, oslobođenu od tradicionalnih okvira, s minicama i malim haljinama došle su i teksture koje su najavile neko novo doba, budućnost, lijepu i stylish. Jedan od vodećih autora bio je André Courregès, koji se inspirirao dalekim svemirom i predlagao kolekcije u znaku bijele lakirane kože. Djevojke su izgledale kao da su sišle s nekog svemirskog broda, bez obzira nosile li male ogrtače ili haljine. I modni dodaci su bili lakirani - šeširi su djelovali svemirski zabavno, začudno i teatralno.

Pierre Cardin, još jedan modni genijalac, više se referirao na romantičan stil, no i kod njega vidimo prihvaćanje te moderne varijante žene koja se uređuje za sebe te ima kreativan, drugačiji stil. Mary Quant poznata je kao autorica mini haljine, prva je prihvatila sugestije djevojaka s ulice koje su je žicale - daj skrati još malo. Pa je uvidjela da se ovdje dešava neka mega revolucija, donijela svijetu minicu i osmislila look za novo doba.

SVJETSKI TRENDOVI Došlo je do zasićenja: Potražnja za tenisicama sve je slabija

Paco Rabanne, još jedan heroj šezdesetih, predstavljao je haljine od blistavih materijala, sve što se sjajilo kod njega je imalo posebno mjesto. I danas mu se dive slavne dame koje znaju da show odjeća nije od jučer, već da su je započeli i spomenuti dizajneri, koji se nisu ustručavali koristiti avangardne materijale.

Nakon toga su za lak značajne bile osamdesete, kad su dame nosile male atraktivne torbe i cipele, ponajprije u kompletu, kako bi sve bilo što više skladno.

Umjetni lak znamo i pod nazivom vinil, koji je bio karakterističan i za tehno scenu u devedesetima. U to doba plastika i sve umjetno, futurističko, bilo je poželjno, stoga je PVC došao kao naručen.

Nedavno je brend Yves Saint Laurent na scenu vratio upravo taj materijal. Kreativni direktor Anthony Vaccarello osmislio je hlače, suknje i dobar dio kolekcije u lakiranoj eko koži, što je utjecalo na atraktivnost novih stilova. Predložio je konzervativne bluze i bazične sakoe uz lakirane tajice, što je stilu dalo simpatičan obrat - kako 'old school' stvari mogu dobiti suvremeni dojam.

OUTFIT DANA Elegancija bez boje: Eterična bijela jakna od umjetnog krzna

I Donatella Versace se slaže sa činjenicom da lakirano ima posebno mjesto u modnoj povijesti, predlaže da nosimo i neke hrabrije boje kao što je crvena. U trendove se uklapa i modna kuća Coperni čije novije kolekcije donose zanimljiva, blistava modna rješenja.

Čak je i Sportmax, kuća elegantnih krojeva, predložila lakiranu kožu i slične teksture koje stilu daju poseban dojam i privlačnost.

Nova je moda pomalo teatralna, voli da je se vidi, nedavno je večernja prešla u dnevnu. Tako da više lakirano nije samo za noćne ikone, već je nakon pandemijskih sezona u kolektivnu svijest ušla ideja o tome kako nema smisla čuvati robu za neke - posebne trenutke. Već se život dešava sada, konstantno, pa šteta da lijepe stvari 'trunu' u ormaru.

S time, naravno, dolaze i neke nove modne formule koje sada omogućuju veće igralište. Kao da smo dobili više riječi pa se možemo kreativnije izraziti. I novo doba ide tome u prilog, kao i razni identiteti kojima se igramo na svakodnevnoj bazi. Odijevanje može biti dobra igra, a lakirani su elementi oni koji joj daju poseban vizualni okvir. I uvijek izgleda posebno, baš kao u šezdesetima. Za sve one koje ne žele djelovati poput SF ikone, tu su predivne torbice i štikle.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Miris kamelija 14.01.2023.

    Uf, nisam ljubitelj. Ponekad poneki detalj, ali u principu nezahvalan materijal koji se brzo haba.

  • eho' 14.01.2023.

    Ako, tada torbice i cipele...remen. Ostalo ne, barem ja, nije moj izbor

Komentiraj...
Vidi sve komentare