To je to što me zanima!

Leće s matičnim stanicama na prirodan način popravljaju vid

Oštećenje rožnice kao vodeći uzrok sljepoće u svijetu uskoro bi se moglo liječiti revolucionarnim kontaktnim lećama s matičnim stanicama, najavili su znanstvenici
Vidi originalni članak

Revolucionarne biorazgradive leće koje sadrže matične stanice očima vraćaju dobar vid, objavili su znanstvenici Sveučilišta Sheffield. Oni su kreirali prototip implantata za liječenje oštećenja rožnice, transparentnog prednjeg dijela oka koji je jedan od glavnih uzroka sljepoće u svijetu, piše Daily Mail.

Novi implantat oponaša strukturne osobine oka uz pomoć tanke i delikatne membrane sastavljene od matičnih stanica koje će pomoći oku da se samo izliječi, izvijestili su znanstvenici.

Standardni tretmani za liječenje oka uslijed oštećenja rožnice obuhvaćaju transplantaciju rožnice, a znanstvenici vjeruju kako bi uvođenje leća s matičnim stanicama omogućilo ozdravljenje većem broju ljudi.

- Velika je prednost našeg diska to što je on biorazgradiv te ne izaziva reakciju organizma na strano tijelo - rekao je voditelj studije, dr. Frederick Claeyssens.

Dodao je kako će takve terapije u budućnosti biti i znatno jeftinije nego transplantacije rožnice.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • vekavac 08.12.2012.

    Eh da mise riješiti naoćala.

  • 07.12.2012.

    Ne kužim,jel to samo za slijepe ili ćemo i mi koji još nismo time popraviti vid? Ako da jedva čekam,nosim naočale od svoje 3 godine....

  • nima Splita do Splita 07.12.2012.

    To bi zaista bilo čudesno, nadam se da će se pokazati uspješnim :-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare