To je to što me zanima!

Ljubav dolazi iz mozga, a ne iz srca kako se dosad mislilo

Zaljubljenima radi nekoliko područja u mozgu koji izazivaju euforično raspoloženje, mentalni sklop te govor tijela, što dokazuje da ljubav nije samo stvar srca
Vidi originalni članak

Zaljubljenost u ljudi izaziva euforiju i utječe na intelektualno područje mozga kao kokain, a doživljaj traje vrlo kratko, tek petinu sekunde, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Syracuse.

Kod zaljubljenog čovjeka radi nekoliko područja u mozgu koji izazivaju euforično raspoloženje., pokazalo je istraživanje. Osjećaji također utječu na kognitivne funkcije kao što su mentalni stav i mimika tijela. Znanstvenici su zaključili kako se ne zaljubljujemo srcem nego glavom:
- Rekla bih da je mozak, ali utjecaj ima i srce. Ljubav je složen proces. Neki simptomi za koje mislimo da dolaze iz srca zapravo dolaze iz glave - rekla je voditeljica istraživanja Stephanie Ortigue.

Ljubav uvelike utječe na živčani sustav čovjeka, pogotovo na emocionalni stres i depresiju.
- Rezultati pokazuju da ljubav ima znanstvenu osnovu - tvrde na Syracuseu. Utvrđivanjem koji dijelovi mozga potiču ljubav, liječnici i terapeuti moći će lakše razumjeti bol pacijenata.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • mbuli 02.11.2010.

    potpuno se slažem,duboko sam ujeren da i moja bivša ima mentalnu blokadu kad su osjećaji u pitanju

Komentiraj...
Vidi sve komentare