To je to što me zanima!

Lijek za lijenost je povezivanje rada s ugodnim osjećajima

Dio je problema u djetetovoj naravi, ali to ne smije biti isprika. Nije poželjno djetetu govoriti da je lijeno jer se tako može pomiriti s tim da je to dio njegova identiteta
Vidi originalni članak

Ako vam se jutra svode na stalno požurivanje djeteta da se brže spremi, ako mu svaki zahtjev morate ponoviti tri puta i stalno ga morate podsjećati na zadaću i učenje, vrlo vjerojatno imate lijeno dijete u kući. Prepoznate li u tome sebe i svoga mališana vjerojatno će i nastavnici biti nezadovoljni njegovim angažmanom u školi pa ćete često  slušati rečenice poput: “ne trudi se dovoljno” i “mogao bi, ali neće”.  

- Djeca se već od rane dobi uče odgovornosti. Važno je da osjete da se u njih ima povjerenja vezano uz izvršavanje dužnosti te da osjete zadovoljstvo i ostale ugodne osjećaje, na primjer, ponos, kada nešto naprave. Tako će biti više motivirani da i ubuduće ispunjavaju svoje obveze na vrijeme - napominje magistra psihologije i praktičarka terapije igrom Tea Knežević.  

Naša sugovornica upozorava da roditelji često griješe pa uz pohvalu ili ohrabrenje “upakiraju” i kritiku kao što je “Vidiš, napokon si to napravio. Da si to napravio prije, sad se ne bi trebao žuriti”. Djeca će takav komentar čuti kao kritiku i umanjit će se njihovo zadovoljstvo. Zbog toga je važno otkriti što pokreće baš vašeg mališana. 

- Dok su još mala, djeca se mogu motivirati tako da im se izvršenje nekog zadatka prezentira kao nešto zabavno, kao igra. Možete se, na primjer, natjecati s djetetom tko će više igračaka staviti u ladicu ili na neki drugi način učiniti pospremanje zabavnim - savjetuje psihologinja.  

Svakako nije poželjno djetetu govoriti da je lijeno, upozoravaju stručnjaci, jer može doći do toga da se dijete pomiri s tim da je to dio njegova identiteta pa će smatrati da se to ne može i ne treba mijenjati. Mnogo je važnije postavljati jasne granice i tako pomoći djetetu da stvori radne navike. 

- Kako bismo se motivirali na nešto, možemo si pomoći tako da se nagradimo nečim konkretnim. Postavimo stvari tako da si kažemo što ćemo napraviti ako na vrijeme obavimo sve svoje obveze. Ponekad je za zadovoljstvo dovoljno da si na papir napišemo popis stvari koje sve trebamo obaviti, savjetuje Knežević. Potom si stavljamo plusiće, kvačice ili smajliće pored nečega što smo obavili. Tako stalno vidimo koliko smo učinkoviti. Ali imajte na umu  i da se iza lijenosti može skrivati nedostatak vjere u sebe i uspjeh, nedostatak motivacije, možda čak depresivnost, upozorava magistra psihologije Radojka Sučeska Ligutić. 

- Često mi dođu djeca za koju roditelji misle da su lijena, a njih zapravo zlostavljaju vršnjaci. Djeca ih sustavno uvjeravaju da su drukčija, pa dijete gubi volju za školu i često postane bezvoljno. Prepoznajte što mu nedostaje - ohrabrenje, motivacija, vjera u sebe, prihvaćenost. Često nam djeca izgledaju lijena kad su najkreativnija - nešto maštaju, zamišljaju ili odgađaju obaveze zbog nekog kreativnog posla. Jako je važno da djetetu nekad bude i dosadno, iz  toga se razvijaju kreativnost i inicijativa- kaže Sučeska Ligutić.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 8

  • galapagos984 30.03.2014.

    slažem se sa Uzivam..smatram da dijete koje ide u 1 raz.je dovoljno pametno i razumno da zna kad se recimo okupa svoje stvari prljave mora staviti u koš s prljavim vešom,isto tako i sa smećem..ako pojede čokoladu zna se gdje ide papirić,kora od banane i sve ostalo.sestra mi ima školarca 3 je razred ali po meni radi strašnu grešku jel ga uopće ne ući reda tj oda za njim i skuplja njegovo smeće a nema samo njega..i još uz to neće da uči s njim muka 300...ali to je njen problem i nek se ona bakće s njim ja se nadam da ću ja znat svoje usmjerit kak spada...

  • sime juric 25.03.2014.

    Ima djece koja *ne mogu*, a ima djece koja *ne žele*, ovo vrijedi skoro za sve starosne dobi, a posebice vrijedi za školu i učenje. Ako roditelj primjeti da njegovo dijete naginje lijenčarenju, da su mu sve ostale stvari važnije (TV, computer, muzik, prijatelji, …) mora odmah početi sa *učenjem učiti* i svom djetetu približiti radne navike. Što se prije krene sa tim tim će i uspjeh biti veći i brži. Dijete treba što prije, najbolje već od prvog razreda, naučiti da samo odradi svoje obveze (pomoć roditelja nije isključena, ali dozirana).

  • blabla100 25.03.2014.

    Lijenost je jedan od 7. smrtnih grijeha i ne postoji lijek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare