To je to što me zanima!

Lijek za razne vrste hepatitisa pronađen u tijelu morskog psa

Skvalamin sprječava rast krvnih žila koje prebrzo rastu, djeluje tako da tkivo čovjeka čini manje primamljivim za infekcije, umjesto da napada sam virus, otkriva studija
Vidi originalni članak

Spoj iz jetre morskog psa, skvalamin, može se koristiti kao lijek za liječenje širokog spektra bolesti poput žute groznice i hepatitisa B, C i D, otkriva studija Sveučilišta Georgetown. 

Skvalamin sprječava rast krvnih žila koje prebrzo rastu, kao na primjer kod tumora i raznih oboljenja mrežnice oka. On djeluje tako da tkivo čovjeka čini manje primamljivim za infekcije, umjesto da sam napada virus, jer se nastanak virusa ne može predvidjeti. 

Dok ulazi u stanice, a može ući samo u krvne žile, kapilare i jetru, skvalamin tjera pozitivno nabijene proteine koji su vezani za negativno nabijene površine prema unutarnjoj staničnoj membrani. Neke od tih proteina koriste i virusi, a dok su proteini "raseljeni" životni ciklus virusa je poremećen i ne mogu se normalno razviti.

- Morski pas naizgled ima primitivni, ali učinkovit imunološki sustav. Skvalamin ga štiti od virusa koji napadaju jetru i tkivo i upravo bi to bi moglo objasniti zašto je morski pas tako izdržljiv - ističe voditelj studije Michael Zasloff. 

Skvalamin je već otprije poznato kao antivirusno sredstvo.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • PapaŠtrumpf 22.09.2011.

    Lijek za sve bolesti je u tijelu morskog psa, samo mu se baciš u ralje ako te nešto boli i odmah prođe !

Komentiraj...
Vidi sve komentare