To je to što me zanima!

Lijepe žene su manje izložene stresu, ali ne i njihovi partneri

Atraktivno lice odražava plodnost, ali i manje količine hormona stresa u krvi. Zato odabir zgodne partnerice za muškarce nije samo znak površnosti, kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

Ljepota ženskog lica indirektno je povezana s tzv. hormonom stresa kortizolom, ali i plodnošću, pokazala je studija finskog Sveučilišta Turu. Prema njoj, lijepe žene imaju idealan omjer masnoće u tijelu koja omogućuje puni reproduktivni potencijal, no privlačan izgled im ne donosi jači imunitet u usporedbi s manje atraktivnim pripadnicama ženskog spola, izvijestili su istraživači. Oni su mjerili hormon stresa kod Latvijki čiji su izgled prethodno ocjenjivali i muškarci i žene, piše Daily Mail.

Otkrili su da su one, koje su ocijenjene najljepšima, u pravilu imale manje razine kortizola, hormona adrenalinske žlijezde koji je odgovoran za metabolizam, razinu energije te regulaciju krvnog tlaka. Kako bi ocijenili imunitet žena, znanstvenici su ispitanice cijepili protiv hepatitisa B te mjerili koliko će antitijela proizvesti njihov organizam.

 - Ljepota tako u odabiru partnerice ne postaje samo stvar površnosti, već i signal njezinog općeg stanja - rekao je voditelj studije, dr. Markus Rantala.

Ironično, nedavna je španjolska studija pokazala da lijepe žene "štete" zdravlju muškarca, jer one djeluju na povišenje njihovih razina hormona stresa u krvi. Efekt je bio još gori ako su sami muškarci vjerovali kako je žena daleko "iznad njihove lige".


Idi na 24sata

Komentari 30

  • Freeda 23.05.2013.

    Ma ja Sam uvijek tog misljenja da ljepota dolazi iznutra jer ako je osoba zadovoljna sama sa sobom ona naprosto zraci,toliko salje pozitivne vibracije za nevjerovati à ako je negativan tip à ima vanjsku ljepotu ta ljepota nista nece znaciti,naprosto se gubi...

  • vujacka 23.05.2013.

    da, što znači biti lijep?

  • blue sky25 23.05.2013.

    haha ovo je istina! :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare