To je to što me zanima!

Limoncello: 'Svaka obitelj koja radi liker ima i drugačiji recept'

Takav limun ne može npr. stajati u frižideru dulje od dva do tri tjedna, a ne može ni dugo putovati jer bi propao, kaže Micaela Pallini i dodaje da ako ju prerežete, vidite kako ulje curi iz kore
Vidi originalni članak

Limoncello je jedan od najpopularnijih talijanskih likera a njegove su najbitnije značajke žućkasta boja limuna i garancija da se proizvodi na jugu Italije, i to samo na područjima koja nude savršeno tlo i vremenske uvjete za uzgoj limuna - na sunčanoj Siciliji, u Napuljskom zaljevu ili na obali Amalfi.

Villa Divina u gradu Vietri smještena je na raskošnoj talijanskoj obali Amalfi, a njeni se stanovnici bave uzgojem i isporukom limuna tvrtki Pallini, specijaliziranoj za talijanske likere.

Proizvodnja njihovog Pallini Limoncella počela je 90-ih godina prošlog stoljeća, a danas Pallini proizvode većinu tog limunskog likera.

- Limoncello je vrlo tradicionalni talijanski liker; a većina talijanskih obitelji proizvodi ga kod kuće - rekla je za Insider izvršna direktorica obiteljske tvrtke Pallini Micaela Pallini.

SUPERULJA ZA SVE Eukaliptus pročišćava nos, a raspoloženje dižu ulja citrusa

Ona kaže da su za njihov Limoncello najbitniji kvalitetni sastojci i procedura, a njena je obitelj - kao i druge talijanske obitelji koje se ga proizvode - imala i vlastiti obiteljski recept za liker. Ipak, krajem 90-ih stvari su se promijenile: Limoncello je postao pravi hit, a njegova je skromna obiteljska proizvodnja prerasla u industrijsku. 

Tad je obitelj Pallini, priča Micaela, svoj recept morala prilagoditi novonastalom tržištu (dijelom i jer je prvobitni imao previše alkohola) i 'izbalansirati ga' tako da u okusu ne prevladavaju ni slatkoća ni trpkost. 

ODVIKNUO SE BEZ PROBLEMA Nakon 15 godina prestao sam piti kavu, živim bolje nego prije

Za izradu Pallini Limoncella koristi se 'Sfusato Amalfitano' limun poznat i kao Amalfi, a štiti ga Europska oznaka PGI koja jamči da se limun proizvodi samo na Amalfiji i nigdje drugdje. Godišnje se tamo na 400.000 četvornih metara obale dobije oko 100.000 tona limuna čiju kvalitetu sigurno odlikuje i činjenica da se uzgaja bez imalo pesticida.

- Takav limun ne može npr. stajati u frižideru dulje od dva do tri tjedna, a ne može ni dugo putovati jer bi propao - rekla je Micaela koja dodaje da, 'ako udubite nokat u njegovu koru, možete vidjeti kako iz nje curi limunovo ulje što je, kaže, samo jedan od razloga 'posebnog i drugačijeg okusa njihovog Limoncella'.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare