To je to što me zanima!

Ljeti najčešće vrebaju riba pauk, meduza i razni kukci

Protiv opeklina meduza pomažu hladni oblozi od vode i leda, no kod jačih reakcija potrebno se javiti liječniku, kao i kod uboda ribe pauka
Vidi originalni članak

Opekline meduze mogu biti toliko jake da upropaste ljetovanje.
- To su alergijske reakcije na tvari u njihovim pipcima, što može izgledati kao blaža opeklina s crvenilom u obliku kraka. No moguća je jaka reakcija s mjehurima - objašnjava prof. dr. Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KB-a Sestre Milosrdnice.
- Ako je prisutno samo crvenilo, dovoljni su oblozi hladne vode ili leda. Ne bih preporučila ispiranje octom ili rakijom jer to dodatno iritira kožu. Kod jačih reakcija koje podsjećaju na opeklinu, potrebno je otići liječniku. Postoje lijekovi i masti koji smanjuju svrbež, pečenje i alergijsku reakciju. Često su to kortikosteroidne kreme koje ne bi trebalo uzimati bez nadzora. U težim slučajevima mogu se javiti i mjehuri - kaže dr. Šitum
Otrovne su i neke vrste riba.
- Ubod ribe pauka zahtijeva liječničku intervenciju. Izaziva intenzivne bolove, najčešče u području ruke ili dlana, a može nateći cijela ruka. Čak se je znalo dogoditi da si ljudi poliju vrelo motorno ulje kako bi lakše izdržali tu bol, što, naravno, izaziva teške opekline - kaže dr. Mirna Šitum.

KUKCE NE TREBA TJERATI MAHANJEM
Za razliku od pčela i bumbara, ose i stršljenovi bodu i ako nisu uznemireni. Mogu ubosti i više puta. Kod alergičara mogu izazvati opasne reakcije. Trčanje, nagle pokrete i mahanje treba izbjegavati jer to kukce samo dodatno razdražuje.

VLASULJE MOGU JAKO OPEĆI
Vlasulje, koje podsjećaju na podmorsko bilje lijepih boja, žive na plitkome morskom dnu. Na krakovima sadrže žarnike ispunjene otrovom. Kao i kod meduza, ubodi tj. opekline od vlasulja liječe se kortikosteroidima. U Jadranskome moru ima više vrsta morskih pasa i svi su praktički neopasni za čovjeka. Opasni su oni vrlo rijetki morski psi koji dolaze za velikim brodovima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare