To je to što me zanima!

Ljetna poslastica: Lubenica je idealna za nakon treninga i smanjuje rizik od srčanih bolesti

Lubenica ima dugu povijest prisutnosti u kulturama, posebno u Egiptu, gdje je bila toliko cijenjena da su je stavljali čak i u grobnice egipatskih kraljeva
Vidi originalni članak

Svake godine 3. kolovoza obilježava se Svjetski dan lubenice, koja je porijeklom iz Afrike, a koju danas uzgajamo diljem svijeta. Lubenica ima dugu povijest prisutnosti u kulturama, posebno u Egiptu, gdje je bila toliko cijenjena da su je stavljali u grobnice egipatskih kraljeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ono što mnoge ljude privlači lubenici je njezina osvježavajuća slatkoća i sočnost. Čak 92% lubenice čini voda, što je čini izvrsnom za hidrataciju organizma, pogotovo tijekom vrućih ljetnih dana. No osim vode, lubenica nudi i bogatstvo hranjivih tvari. Lubenica je izvor vitamina A, B6, B1 i vitamina C, magnezija, vlakana, a sadrži samo 30-ak kalorija na 100 grama.

Odličan je izvor likopena, pigmenta koji lubenici daje karakterističnu rozo-crvenu boju, te pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Visoka razina likopena štiti stanice od oštećenja i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također, poboljšava cirkulaciju i smanjuje nakupljanje viška masnoće.

GRICKALICA, ČAJ... Iskoristite sjemenke lubenice - odlične su za zdravlje i ljepotu

Zanimljivo je da su koštice i kora lubenice jestive. U nekim dijelovima Azije, lubenice se kisele kako bi se sačuvale i konzumirale u dužem vremenskom razdoblju. U Japanu, pak, uzgajaju se kvadratne lubenice zbog praktičnosti i lakšeg skladištenja.

SEZONA LUBENICA Ovih pet trikova pomoći će vam da izaberete najslađu lubenicu

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najteža lubenica bila je 159 kg, a uzgojio ju je 2013. Chris Kent iz SAD-a.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare