To je to što me zanima!

Ljetne juhe osvježavaju, a daju energiju i vitamine

Hladne juhe poznate su u svim krajevima svijeta, osobito prijaju ljeti, lako se pripremaju, dulje traju u hladnjaku te obiluju zdravim voćem i povrćem
Vidi originalni članak

Francuska juha vichyssoise profinjena je verzija seljačkog recepta za juhu od krumpira i poriluka. Prvi ju je poslužio francuski kuhar Louis Diat u newyorškom hotelu Ritz, prisjetivši se kako je kao dijete majčine juhe ljeti hladio mlijekom. No hladne juhe zastupljene su i u drugim svjetskim kuhinjama. Grci poznaju čitav niz osvježavajućih ljetnih juha od kojih je najpoznatija tzatziki, a Španjolci se ljeti hlade aromatičnim gazpachom od rajčica. Danci pripremaju juhu od jabuka i narančina soka, a Česi od borovnica. Bez obzira u kojem dijelu svijeta potražili inspiraciju, hladne juhe ljeti će vas odlično osvježiti i dati vam energiju.

GAZPACHO: ŠPANJOLSKA JUHA OD RAJČICA
Sastojci: 1 kg rajčica, luk, 2 češnja češnjaka, paprika, krastavac, 600 ml pilećeg temeljca, 75 ml maslinova ulja, limun
Priprema: Narežite rajčice, luk, papriku i češnjak. Miksajte s temeljcem, uljem i 4 žličice crvenog vinskog octa. Izlijte u posudu i dodajte sok pola limuna, sol i papar. Poklopite i hladite najmanje 1 sat. Prije posluživanja dodajte sjeckani krastavac.

VOĆNA JUHA JUHA OD JAGODA I BIJELOG VINA
Sastojci: 250 ml bijelog vina, 90 g šećera, 250 ml narančina soka, 250 g jagoda, metvica
Priprema: Kuhajte vino i šećer 5 minuta. Ohladite. Očistite i nasjeckajte jagode, a 4 ostavite za ukrašavanje. Miksajte sirup od vina i jagoda dok ne postane vrlo gladak. Prebacite u veliku zdjelu i umiješajte narančin sok. Poklopite i stavite u hladnjak na najmanje 3 sata. Ukrasite jagodama i listićima metvice.

VICHYSSOISE: FRANCUSKA JUHA OD KRUMPIRA I LUKA
Sastojci: 30 g maslaca, 3 velika poriluka, 1 malen luk, 2 krumpira, 1,25 l pilećeg temeljca, sol i papar, 150 ml vrhnja
Priprema: Na maslacu ispirjajte sitno sjeckani luk i poriluk. Dodajte krumpir, temeljac, sol i papar pa pustite da zakuha. Poklopite i lagano kuhajte 15-20 minuta. Miksajte juhu dok ne postane glatka. Poklopite i ostavite da se hladi najmanje 3 sata. Prije posluživanja umiješajte vrhnje. Ako je pregusta, razrijedite je mlijekom.

ŠALTIBARŠČAI: LITAVSKA JUHA OD CIKLE
Sastojci: 2 kuhane cikle, 2 krastavca, 2 kuhana jaja, 200 ml vrhnja, 500 ml mlaćenice, svježi kopar, svježi vlasac, luk
Priprema: Miksajte vrhnje s mlaćenicom i 500 ml vode. Dodajte naribanu kuhanu ciklu, krastavac narezan na kockice, sitno sjeckane bjelanjke jajeta i polagano umiješajte. Žumanjke zgnječite s 1/4 žličice soli i sitno sjeckanim vlascem (ili mladim lukom). Umiješajte u juhu, a zatim dodajte 1-2 žličice limunova soka. Ukrasite koprom.

TZATZIKI: GRČKA JUHA OD KRASTAVACA
Sastojci: 600 g jogurta, 250 ml vode, krastavac, žlica maslinova ulja, žličica octa, suhe metvice, češanj češnjaka
Priprema: Krastavac očistite od sjemenki. Miksajte jogurt, vodu, četvrtinu krastavca, češnjak, ulje, ocat i metvicu dok ne postane glatko. Posolite i popaprite i dodajte ostatak krastavca. Hladite jedan sat.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare