To je to što me zanima!

Ljetne viroze mogu završiti za djecu opasnom dehidracijom

Osim grlobolje i temperature, enteroviroze često prati obilno povraćanje i proljev pa djeca moraju uzimati puno tekućine. Ako je dijete malaksalo i povraća i ima proljev, treba otići doktoru
Vidi originalni članak

Enteroviroze, akutne zaraze koje uzrokuju enterovirusi, javljaju se tijekom ljeta, i to najčešće među djecom i mlađim odraslima. 

Ustvari je to upala sluznica ždrijela i dišnih putova, a može zahvatiti i crijevnu sluznicu, što uzrokuje učestale vodenaste stolice i povraćanje. Bolest se, osim toga, manifestira i povišenom temperaturom, bolovima u trbuhu i grloboljom. 

Najčešći način zaraze su prljave ruke, stoga je glavni smjer borbe protiv ljetnih viroza često i temeljito pranje ruku, prije jela i svakako nakon toaleta.

Izvan kuće dobro je koristiti vlažne maramice s dezinfekcijskim sredstvom te gelove za suho pranje ruku koji su prikladni za putovanja. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slabiji apetit i glavobolja. 

Nagli porast temperature

Kako za liječenje enteroviroza nema posebnog lijeka, terapija je simptomatska. Najvažnije je skidanje temperature, unos dovoljno tekućine te mirovanje, što je ujedno i osnova liječenja.

Najopasnija nuspojava blagih ljetnih viroza je dehidracija, stoga je iznimno važno konstantno hidrirati organizam, najbolje oralnom dehidracijskom otopinom. Ako je u pitanju malo dijete, najbolje je ipak posavjetovati se s liječnikom u roku od 24 sata od pojave simptoma jer bebe brže dehidriraju.

Ljetne viroze prosječno traju od tri do četiri dana što uvelike ovisi i o kliničkoj slici te imunološkom statusu djeteta. Lako ih se može prepoznati po nespecifičnim temperaturama.

Početak im je iznenadan i buran, a djeca imaju temperaturu između 38 i 40 stupnjeva, klonula su i katkad se tuže na glavobolju uz proljev i povraćanje.

Zaraza na bazenima

Kako bi se spriječile enteroviroze i skratilo njihovo trajanje ako dijete ipak oboli, važno je stalno održavati higijenu nosa vlaženjem fiziološkom otopinom, kao i higijenu ušiju.

Kod kupanja u bazenu veća je mogućnost zaraze enterovirusima, stoga se preporučuje pripaziti da djeca dok rone ne gutaju vodu iz bazena.

SVAKI DAN POMALO 15 lakih trikova s kojima ćete uvijek izbjeći 'veliko čišćenje'

Razni simptomi enteroviroza 

Antibiotici, kao i kod ostalih virusa, ne pomažu, pa ih ne treba ni očekivati ni tražiti od liječnika. Liječnika je potrebno posjetiti samo u slučaju da je dijete malaksalo i da ga ne uspijete sami rehidrirati jer povraća i ima proljev.

Osim toga, simptomi, ovisno o vrsti viroze, mogu biti i bolni mjehurići ili ranice na nepcu, konjunktivitis ili egzantem (osip koji može podsjećati na ospice).

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 10.08.2018.

    ako se gubi tekuićine puno onda infuzija...

Komentiraj...
Vidi sve komentare