To je to što me zanima!

Ljeto nije slasno bez punjenih paprika, patlidžana i tikvica...

Od punjenog luka, lađica od patlidžana, rolica od tikvica i nadjevenih šampinjona - iskoristite sezonu i uživajte u slasnim delicijama od raznog punjenog povrća
Vidi originalni članak

Punjeni luk u košuljici od pancete

Sastojci:  5 glavica luka, 5 ploški pancete, ružmarin, žličica češnjaka u prahu, 3 žlice maslinova ulja, 80 g parmezana, 1 dl kiselog vrhnja, sol, papar, majčina dušica, 2 ukiseljene lučice

Priprema: korak 1: Luk očistite od ljuske i stavite kuhati glavice. Kad voda zavrije, kuhajte ga 10-ak minuta. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ostavite da se malo ohladi. 

korak 2: Nožem odrežite vrhove. Sredinu izdubite pazeći da vrhovi ostanu neoštećeni. Omotajte svaku glavicu ploškom pancete, učvrstite čačkalicama i složite u lim obložen papirom za pečenje. 

korak 3: Nasjeckajte ukiseljene lučice, unutrašnjost i vrhove luka. Zagrijte u dubljoj tavi malo ulja i prepržite sjeckani luk 2-3 minute. Maknite s vatre. Umiješajte lučice, kiselo vrhnje, majčinu dušicu, sol i papar. Smjesom nadjenite svaku glavicu luka. Pospite ih ribanim parmezanom i položite preko svake grančicu ružmarina. Pecite ih 20-ak minuta na 200°C.

Lađice od patlidžana s povrćem i gljivama

Sastojci: 3 manja patlidžana, ulje za prženje, 200 g mini rajčica, 1/2 glavice luka, 100 g šampinjona, manji vrganj, češanj češnjaka, sol, papar, list celera, sjeckani peršin, 3 žlice riže, žlica krušnih mrvica, maslinovo ulje

Priprema: korak 1: Patlidžane kuhajte 20 minuta u vodi. Rižu skuhajte, a gljive i luk nasjeckajte. U tavi na maslinovu ulju propirjajte luk, dodajte zgnječeni češnjak, a zatim gljive. Pirjajte sve pet minuta, maknite s vatre i umiješajte ocijeđenu rižu. 

korak 2: Začinite solju i paprom, sjeckanim listom peršina i celera. Izvadite kuhane patlidžane i ostavite neka se ocijede i ohlade. Prerežite ih po dužini na pola. Veći dio izdubite žlicom. Izvađenu unutrašnjost patlidžana sitno nasjeckajte i pomiješajte s pripremljenom smjesom od gljiva i riže. 

korak 3: Zdjelu za pečenje premažite uljem i složite u nju nadjevene patlidžane. Posložite po smjesi mini rajčice i pospite krušnim mrvicama. Poprskajte ih s malo ulja, ulijte malo vode po dnu zdjele i pecite 15 minuta na 220°C.

Nadjeveni šampinjoni

Sastojci: 400 većih šampinjona, 2 šalice kuhane riže, 2 rajčice, žuta paprika, 3 fileta srdela, 3 žlice naribanog parmezana, žlica sjeckanog peršina, žlica sjeckanog kopra, 150 g pancete, maslinovo ulje, sol, papar, 150 g sira 

Priprema: korak 1: Šampinjone očistite, odvojite stapke od klobuka. Stapke sitno nasjeckajte, a klobuke složite na lim obložen papirom za pečenje. 

korak 2: Što sitnije nasjeckajte rajčicu, papriku, slane srdele i pancetu. Sve pomiješajte i dodajte kuhanu rižu. Posipajte smjesu naribanim parmezanom, maslinovim uljem, začinite solju, paprom, peršinom i koprom. 

korak 3: Zagrijte pećnicu na 200°C. Nadjenite smjesom klobuke. Na svaki položite komadić sira. Stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta.

Punjene tikvice

Sastojci: 2 glavice luka, 2 veće tikvice, 1/2 kg miješanog mljevenog mesa, 3 žlice riže, jaje, 3 žličice mljevene crvene paprike, 2 žlice brašna, kopar, sol, papar, kocka za juhu ili 1/2 l juhe, ulje

Priprema: korak 1: Ogulite luk i sitno ga nasjeckajte. Popržite ga na ulju dok ne postane staklast. Dodajte meso i sve dobro izmiješajte. Pržite desetak minuta. 

korak 2: Rižu skuhajte u malo vode da ostane napola tvrda. Dodajte je poprženome mesu. Začinite žličicom crvene paprike, solju i paprom. Dobro izmiješajte i ostavite neka se smjesa ohladi. Tikvicama odrežite oba kraja i žlicom izdubite sredinu. U ohlađeno meso umiješajte jaje i napunite tikvice. Stavite ih u vatrostalnu zdjelu. 

korak 3: Brašno popržite na ulju, dodajte mljevenu crvenu papriku te dolijte juhe ili kocku rastopljenu u vodi. Umak prelijte preko tikvica i pecite poklopljeno u pećnici na 200°C oko 30 minuta. Začinite sitno sjeckanim koprom prije posluživanja. 

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Timmy2 27.08.2014.

    Paprika,patlidžan i tikvice su klopa za bogove :- )

  • morski konjić 27.08.2014.

    a gdje je meso ?? :///

  • ivandjoic 27.08.2014.

    tako je

Komentiraj...
Vidi sve komentare