To je to što me zanima!

Ljubite djecu u usta? Stručnjaci objasnili zašto je to loše raditi

Dijete koje ljubite u usta može izgubiti osjećaj za granice vezano uz intimne dijelove tijela i osjećati da je normalno da ga netko tako ljubi i izvan obiteljskog doma, ne shvaćajući implikacije toga
Vidi originalni članak

Prije nekog vremena Victoria Beckham objavila je sliku na kojoj ljubi kćer Harper u usne i čestita joj rođendan, što je izazvalo burnu raspravu u komentarima oko toga je li poljubac u usta između roditelja i djeteta primjeren ili ne. Stručnjaci često ističu da se djeca moraju osjećati voljeno i sigurno u obiteljskom okruženju, no poljubac u usta možda i nije najbolji način za izražavanje roditeljske ljubavi. 

POGLEDAJTE VIDEO: Dovoljno je 10 sekundi da se razbolite nakon poljupca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na portalu Bright Side pokušali su shvatiti zašto se neki ljudi snažno protive tom načinu izražavanja ljubavi te što o tome kažu dječji psiholozi: 

To može pomaknuti djetetovo razumijevanje  granica

Usne i usta spadaju u osobne dijelove tijela oko kojih treba postojati neka granica, objašnjava psihologinja Charlotte Reznick . Kad poljubite dijete u usne, pokazujete mu da su granice tijela pomaknute, te da netko bez problema može upasti na njihov teritorij.

To također uključuje čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno škakljanje. Dakle, invazivni roditelji mogu povećati rizik da njihovo dijete razvije 'sindrom žrtve', uslijed nesposobnosti da kaže 'ne' i upravlja vlastitim osobnim granicama.

To je nehigijenski

Liječnici, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba koji možda neće zaraziti odrasle, ali se mogu prenijeti djeci i uvelike im naštetiti. A budući da dijete ima slabiji imunološki sustav, slinom kroz njegova usta mogu ući i neke opasne infekcije, pojašnjava Charlotte Reznick. 

Dijete može početi ljubiti druge ljude u usne kao izraz sućuti

Dijete se izvan kruga obitelji može početi ponašati na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ljubeći drugu djecu ili odrasle u usne, kao način izražavanja sućuti. Psihologinja ističe da djeca usvajaju  stvari oponašajući ih. Stoga bi mogli pokušati ponoviti istu gestu s drugima, ne shvaćajući intimne implikacije takvog poljupca. Zbog toga ona preporučuje ljubljenje djeteta samo u obraze ili u čelo.

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • eho_ 21.12.2020.

    Djeca se ne ljube u usta. U članku je dobro opisano zašto. Katastrofa🙄

  • samoproglašena_antifukarica 21.12.2020.

    oh, pa ako su "strucnjaci objasnili zasto je to lose raditi", tko smo mi propitkivati njihova iznimno "stručnjačka i stručnjolika" objašnjenja?!

  • 20.12.2020.

    Dok su manja da, poslije ne

Komentiraj...
Vidi sve komentare