Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Ne ljubite dijete u usta, tako će izgubiti osjećaj za granicu oko intimnih dijelova tijela

Ljubite djecu u usta? Stručnjaci objasnili zašto je to loše raditi

Dijete koje ljubite u usta može izgubiti osjećaj za granice vezano uz intimne dijelove tijela i osjećati da je normalno da ga netko tako ljubi i izvan obiteljskog doma, ne shvaćajući implikacije toga

VIDEO

Prije nekog vremena Victoria Beckham objavila je sliku na kojoj ljubi kćer Harper u usne i čestita joj rođendan, što je izazvalo burnu raspravu u komentarima oko toga je li poljubac u usta između roditelja i djeteta primjeren ili ne. Stručnjaci često ističu da se djeca moraju osjećati voljeno i sigurno u obiteljskom okruženju, no poljubac u usta možda i nije najbolji način za izražavanje roditeljske ljubavi. 

POGLEDAJTE VIDEO: Dovoljno je 10 sekundi da se razbolite nakon poljupca

Pokretanje videa...

00:29

Na portalu Bright Side pokušali su shvatiti zašto se neki ljudi snažno protive tom načinu izražavanja ljubavi te što o tome kažu dječji psiholozi: 

To može pomaknuti djetetovo razumijevanje  granica

Usne i usta spadaju u osobne dijelove tijela oko kojih treba postojati neka granica, objašnjava psihologinja Charlotte Reznick . Kad poljubite dijete u usne, pokazujete mu da su granice tijela pomaknute, te da netko bez problema može upasti na njihov teritorij.

To također uključuje čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno škakljanje. Dakle, invazivni roditelji mogu povećati rizik da njihovo dijete razvije 'sindrom žrtve', uslijed nesposobnosti da kaže 'ne' i upravlja vlastitim osobnim granicama.

To je nehigijenski

Liječnici, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba koji možda neće zaraziti odrasle, ali se mogu prenijeti djeci i uvelike im naštetiti. A budući da dijete ima slabiji imunološki sustav, slinom kroz njegova usta mogu ući i neke opasne infekcije, pojašnjava Charlotte Reznick. 

Dijete može početi ljubiti druge ljude u usne kao izraz sućuti

Dijete se izvan kruga obitelji može početi ponašati na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ljubeći drugu djecu ili odrasle u usne, kao način izražavanja sućuti. Psihologinja ističe da djeca usvajaju  stvari oponašajući ih. Stoga bi mogli pokušati ponoviti istu gestu s drugima, ne shvaćajući intimne implikacije takvog poljupca. Zbog toga ona preporučuje ljubljenje djeteta samo u obraze ili u čelo.

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku