To je to što me zanima!

Loša strana popularnih dijeta: Izazivaju zadah i štete zubima

Dijeta 5:2 kriva je za loš zadah, jedenje sirove hrane osobito orašastih plodova povećava rizik od karijesa, a dijeta sokovima uništava caklinu, tvrde stomatolozi
Vidi originalni članak

Iako pozitivno djeluju na tjelesnu figuru, dijete mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, od propadanja zubi do lošeg zadaha. Skoro polovica ljudi na dijeti iskusila je bolove u želucu, potvrdila je studija britanske kompanije Potter's Cleansing Herbs Tea provedena na 2000 ljudi.

Dijeta sokovima

Ova dijeta zasniva se na ispijanju pripremljenih voćnih i povrtnih sokova, a obožavaju je zvijezde kao što su Salma Hayek i Kate Hudson. Ona na brzinu podiže razinu inzulina koja jednako brzo pada čime se mijenja struktura kolagena u organizmu. To uništava zube jer vlakna kolagena drže zube na mjestu, tvrdi britanski stomatolog dr. Sameer Patel.

Ti sokovi sadrže visoki postotak kiseline koja oštećuje caklinu. Prirodni šećer fruktoza izaziva karijes jer se bakterije iz usta njime hrane, dodao je.

Provjerite koje namirnice izbjeljuju zube provjerite u videu:

Dijeta 5:2

Prema ovoj dijeti pet dana u tjednu jede se normalno, a dva dana u tjednu kalorijski unos iznosi 500 kalorija za žene i 600 kalorija za muškarce. To tijelo tjera u stanje ketoze koja izaziva loš zadah, piše Daily Mail .

Milkshake dijeta

Zamjena obroka milkshakeom popularna je dijeta u Hollywoodu. Problem jest u tome što ti napitci sadrže i 18 grama šećera po čaši, a to negativno utječe na zube. Šećer uništava caklinu i ubrzava propadanje zubi te uzrokuje karijes.

Sirova hrana

Demi Moore i Scarlett Johansson pobornice su jedenja sirove hrane. Međutim, stomatolozi se slažu kako kiselina iz voća i povrća kao i prirodni šećer koji sadrže uništavaju zube. Osobito su opasne sjemenke i orašasti plodovi koji lako zaglave između zubiju i pospješuju širenje bakterija.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Stella81 07.08.2014.

    Eto ti,sve sto volim ne valja za zube.ok.,stedim za zubalo :))

  • zutko 06.08.2014.

    ja se jednom za svagda držim one: jedi sve, jedi umjereno, kreći se, vježbaj, ne živi po sistemu jedi-sjedi-lezi i neće ti trebati dijeta.........:):)...provjereno

  • Tišina mora 06.08.2014.

    ne znam kako su te dijete uopće postale popularne kad samo dok čitam očito mi da nisu nimalo zdrav za organizam...najbolja dijeta je jesti sve u umjerenim količinama,tjelovježba i povremeno napraviti koji "grijeh" tako da želja mine za brzom hranom i opet možeš normalno jest..negdje sam čak gledala emisiju da nije na odmet jednom mjesečno malo pretjerati da to ubrzava metabolizam jer mu je šok u odnosu na ostale dane-ali jednom mj ne jednom tjedno haha :-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare