To je to što me zanima!

Slab unos tekućine utječe na učestalost zatvora kod djece

Problemi sa zatvorom posljedica su loših prehrambenih navika, okoline u kojoj se živi te psihosocijalnih čimbenika, a pogoršavaju se kod djece školske dobi
Vidi originalni članak

Djeca koja ne vole jesti voći i povrće imaju 13 puta veći rizik od pojave zatvora, pokazalo je istraživanje na djeci od osam do deset godina objavljeno u Journal of Clinical Nursing. Pojam zatvora ponekad se krivo tumači, jer se smatra da se problem javlja ako stolica nije prisutna svaki dan. Dinamika je individualna, ukazuju stručnjaci, a zatvor zapravo podrazumijeva odsutnost spontane stolice.

- Problemi sa zatvorom posljedica su prehrambenih navika, okoline u kojoj se živi te psihosocijalnih čimbenika, a pogoršavaju se kod djece školske dobi - tvrdi liječnica Yuk Ling Chan sa Sveučilišta u Hong Kongu.

Djeca koja piju samo 200 do 400 mililitara tekućine na dan imaju osam puta veći rizik od nastanka zatvora. Manje problema imaju djevojke nego dječaci.

- Ovo istraživanje trebalo bi doprinijeti podizanju svijesti o problemima sa zatvorom koji djeci može prouzročiti fizičke i emocionalne nevolje te ozbiljno utjecati na njihovu kvalitetu života - ističe Chan.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare