To je to što me zanima!

Majčin glas tješi isto kao zagrljaji te budi iz kome

Majčin glas tješi kao i zagrljaji jer se u tijelu oslobađa oksitocin, hormon ljubavi, koji snižava hormon stresa kortizol, pokazalo je istraživanje
Vidi originalni članak

Majčina ljubav je mir, misao je psihoanalitičara Ericha Fromma. U napetim situacijama majčin glas tješi kao i dodiri te zagrljaji jer se u tijelu oslobađa oksitocin, hormon ljubavi, koji snižava hormon stresa kortizol, pokazalo je američko istraživanje.
- Do sada se pretpostavljalo kako mora postojati fizički dodir da bi se oslobodio oksitocin - tvrdi Seth Pollak, koautor istraživanja, i ističe kako je velik preokret što su uspjeli dokazati da i majčin glas putem telefona ima isti smirujuć učinak. Ipak, rezultati se ne moraju odnositi na svako dijete.
- Ako su odnosi između majke i djeteta komplicirani te postoje napetosti, majčin glas neće biti tako blagotvoran - ističe Seth Pollak. Drugo američko istraživanje testiralo je može li majčin glas pomoći pacijentima da se probude iz kome.
Pacijent Ryan Schroeder počeo je reagirati na okolinu nakon trotjedne terapije slušanja majčina glasa. CT-ovi glave pacijenata u komi pokazali su kako se “probude” dijelovi mozga kad čuju drage članove obitelji.

Nedostatak majčina glasa otežava vezanje
Rezultati istraživanja o utjecaju majčina glasa mogu biti korisni za razumijevanje problema, koji nastaju kod djece koja su zapostavljana ili smještena u domovima te zbog toga poslije u životu mogu imati teškoća u emotivnim odnosima, tvrdi dr. Leslie Seltzer.

Glas dragih ljudi djeluje vrlo moćno
Stalno slušanje majčina glasa kod pacijenata u komi može pomoći obnoviti mreže živaca u mozgu, tvrdi liječnica Theresa Pape. Ta istraživanja pokazuju koliko moćan može biti glas nekoga poznatog i dragog, ističe antropologinja Helen Fisher. Također, istraživanje potvrđuje i koliko je važno imati u životu ljude koje možete nazvati i koji vas mogu umiriti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare