To je to što me zanima!

Mala škola pečenja i kuhanja s osnovama za sve početnike

Pravo vrijeme za slast: teleći odrezak peče se kraće nego pileći bataci ili prsa, najbrže su gotove šparoge, a punjenje određuje koliko će se dugo peći perad
Vidi originalni članak

Pile teško kilogram i pol u pećnici grijanoj na 200°C optimalno će se ispeći za sat i 30 minuta. No svakako ga je dobro ostaviti da u isključenoj toploj pećnici odstoji još 15-ak minuta. Ako ste ga prethodno nadjenuli, ostavite da se peče sat i 45 minuta. Pilećim batacima bit će dovoljno 45 minuta, jednako kao i prsima - ako ih niste odvojili od kostiju. Teleći odrezak na istoj temperaturi peče se 30-40 minuta, a pečenje teleće plećke s kostima može potrajati do sat i pol. 

Točno vrijeme i odgovarajuće temperature pripreme iznimno su važne za postizanje najboljeg okusa i mekoće mesa, kao i za prevenciju od bolesti uzrokovanih nedovoljno termički obrađenom hranom. Svinjskom pečenju s rebrima (kilogram i pol) bit će dovoljno oko sat i pol na 200°C. 

Jednako će vrijeme biti dostatno svinjskoj vratini bez kostiju (1,5-2 kg) te janjećoj plećki (2,5 kg) i butu (1,5 kg). Važno je voditi brigu i za punjenje. Tako se, primjerice, purica teška 2,5-3,5 kg u pećnici prethodno zagijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva peče od dva i pol do tri sata. No ako je nadjevena, trebat će joj od tri do tri i pol sata.

Najdulje se kuhaju kokoš i teleći jezik

Dok se pile kuha otprilike sat , cijeloj kokoši trebat će od dva do tri sata. Dva kilograma teletine kuhaju se od sat i pol do dva, a jednako teška govedina oko dva i pol sata. Teleći jezik kuha se prilično dugo - oko dva sata i 15 minuta, a dimljenim svinjskim leđima dovoljno je 45 minuta.  

Riba je gotova za pola sata

Pečete li ribu u pećnici zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva, ostavite je ondje do 30 minuta. Jednako je vrijeme potrebno i filetima. Ribljim odrescima u pećnici će trebati 35-40 minuta.

Patlidžan se kuha i kuha...

Narezane tikvice u vodi omekšaju već nakon šest-deset minuta, a toliko im treba i ako ih pečete na tavi. Pečeni patlidžan može se poslužiti za 35, a kuhani za 20-30 minuta.

Šaran se kuha ovisno o težini

Ribe poput lista, igle, skuše i slanika kuhaju se od deset do 12 minuta. Dok je lososu u vodi potrebno 20-30 minuta, šaran bi se trebao kuhati 15-20 minuta po svakom kilogramu.

Tikvice su triput ‘brže’ od krumpira

Ovisno o vrsti i veličini, krumpiri se kuhaju od 15 do 30 minuta. Jede li vam se cvjetača, čekat ćete je 20-ak minuta. No odlučite li se za šparoge, obrok će biti poslužen za svega pet minuta. 

Riba najbrže "iskače" iz tave

Riba pečena na tavi na srednjoj vatri s okretanjem bit će gotova za 15 minuta. Tanjim filetima će s okretanjem trebati od sedam do devet minuta, a ribljim odrescima desetak minuta. 

Smeđa leća se kuha najdulje

Prije nego što pripremite varivo, odaberite vrstu (a time i vrijeme kuhanja) leće. Dok se zelena kuha 30-45 minuta, a crvena 20-30, najdulje ćete čekati smeđu - do sat vremena. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare