To je to što me zanima!

Male tajne velemajstora roštilja za ukusno, fino i sočno meso

Slavni kuhari poput Gordona Ramsaya, Sophie Bathgate i Jill Dupleix otkrivaju svoje recepte za savršeno pečenu i začinjenu piletinu, svinjetinu i ribu s roštilja
Vidi originalni članak

Piletina na žaru s timijanom i estragonom

Sastojci: svežanj listova estragona, svežanj timijana, 6 režnjeva češnjaka, maslinovo ulje, 6 pilećih zabataka s kožom, sok limuna, 50 ml majoneze, sol, papar

Priprema: Odvojite listove timijana i estragona od grančice i krupno ih narežite. Zdrobite češnjak i pomiješajte ga s dvije žlice maslinova ulja i biljem. Biljnu marinadu utrljajte u piletinu te je ostavite potopljenu tijekom noći ili barem pet sati. Začinite zabatke te ih pecite na roštilju po pet minuta sa svake strane. Prije posluživanja neka odstoje pet minuta. Uz piletinu poslužite majonezu pomiješanu s limunovim sokom. 

Recept kuharice Sophie Bathgate.

Pastrve punjene ružmarinom, majčinom dušicom i češnjakom

Sastojci: 4 očišćene male pastrve, 3-4 grančice ružmarina, listovi s 4 grančice majčine dušice, 2 očišćena i zgnječena režnja češnjaka, 4 kriške limuna, kora limuna, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Pastrve napunite biljem, češnjakom i limunovom korom. Tavu od lijevanog željeza stavite 4-5 minuta na roštilj da se zagrije. Dodajte ulje i pecite ribu sa svake strane 3-4 minute dok koža ne postane hrskava. Posolite, popaprite i poslužite s kriškama limuna. 

Recept kuhara Gordona Ramsaya. 

Rebra na roštilju

Sastojci: kg svinjskih rebara, 250 ml vode; marinada: 2 žličice kineske smjese od pet začina, 150 ml umaka hoi sin, 2 žlice kečapa, 3 žlice rižina vina ili sherryja, 1/2 žličice soli, žlica svježe naribanog đumbira

Priprema: Za marinadu smjesu pet začina, hoi sin, kečap, rižino vino, sol i đumbir stavite u zdjelu i dobro pomiješajte. Dodajte rebra te ih obložite smjesom. Ostavite da odstoji tri sata ili tijekom noći uz povremeno okretanje. Rebra poslažite na rešetku ispod koje je lim. U njega ulijte vodu i ostavite rebra da se peku 20-ak minuta pa ih okrenite i ostavite još 15-20 minuta. Pazite kako se ne bi prepekla. Poslužite s umakom hoi sin i slatkim čili-umakom.

Recept kuharice Jill Dupleix.

Škampi na žaru s chorizom i feta sirom

Sastojci: 2 velike i 4 manje rajčice, 12 minirajčica, 8 velikih škampa u ljusci, žlica sherryja ili crvenog vinskog octa, 2 svježa choriza, 3 žlice maslinova ulja, morska sol, papar, 100 g feta sira u kocki, šaka origana

Priprema: Razrežite rajčice na polovine ili četvrtine i dobro začinite. Odstranite iznutrice iz škampa pa štapić za ražnjiće ugurajte kroz leđni dio ljuske. Premažite ih maslinovim uljem i pecite s obje strane dok ne postanu ružičasti. Chorizo narežite dijagonalno i pecite s obje strane dok ne zacvrči. Za preljev umiješajte maslinovo ulje, ocat, malo morske soli i papar te dodajte umak od rajčice dok se zgusne. Na pladnju poslužite rajčice, chorizo i škampe, dodajte feta sir, origano i umak.

Recept kuharice Jill Dupleix.

Pileći bataci na žaru

Sastojci: 8 pilećih bataka bez masnoće; marinada: 3 režnja češnjaka (zgnječena), 6 žlica pirea od rajčice, 4 žlice balzamičnog octa, 4 žličice smeđeg šećera, 4 žlice umaka worcestershire, žlica tabaska, 2 žlice senfa dijon, žlica slatke paprike, žlica čilija, maslinovo ulje

Priprema: U zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu, prelijte preko piletine te ostavite da se marinira najmanje sat vremena ili tijekom noći. Odstranite  višak marinade s bataka i prelijte ih s malo maslinova ulja. Poslažite ih na vruć roštilj i pecite oko 25 minuta uz povremeno okretanje. Kada dobiju lijepu , smeđu boju, premažite ih marinadom i ponovo pecite 10-14 minuta često ih okrećući dok se posve ne ispeku. Kako biste provjerili je li meso pečeno, probodite nožićem najdeblji dio batka. Ako je pečeno, uz kost meso više nije ružičasto. 

Recept kuhara Gordona Ramsaya. 

Piletina tandoori sa žara

Sastojci: 4 pileta (od 400-500 g),; marinada tandoori: žličica mljevenog indijskog šafrana, 2 žličice mješavine začina garam masala, žličica mljevenog korijandra, žličica mljevenog kima, režanj češnjaka (sitno narezan), 100 ml jogurta, sok pola limuna, 3 cm svježeg korijena đumbira (očišćenog i narezanog)

Priprema: Piletinu posolite i popaprite. Za marinadu pomiješajte limunov sok, jogurt, češnjak i začine. Marinirajte je najmanje jedan sat te je pecite na žaru šest minuta sa svake strane. 

Recept kuhara Gordona Ramsaya. 

Svinjetina na žaru s limunom i origanom

Sastojci: kg svinjskog filea, luk, 200 ml maslinova ulja, 100 ml bijelog vina, 2 žlice limunova soka, žličica sušenog origana, 2 režnja zgnječenog češnjaka, 4 lovorova lista, slatka crvena i slatka zelena paprika, limun

Priprema: Razrežite meso na kocke od 3 cm. Očistite luk te ga narežite na četvrtine pa svaku četvrtinu prepolovite. Pomiješajte meso i luk u velikoj zdjeli. Dodajte maslinovo ulje, vino, limunov sok, origano, češnjak, lovor, sol i papar. Očistite paprike i narežite ih na kvadrate od 2 cm. Probodite i nanižite na štapić kockice mesa, luka i paprike. Pecite iznad užarenog ugljena 10-15 minuta uz jedno okretanje i povremeno zalijevanje marinadom. Poprskajte s malo maslinova ulja i limunova soka te ih pospite origanom. Poslužite ih s kriškama limuna uz blago zapečenu lepinju i salatu. 

Recept kuharice Jill Dupleix.

Skuša sa žara u umaku od ogrozda i bazge

Sastojci: 4 svježe, očišćene skuše, 500 g ogrozda, 50 ml likera od bazge, žlica šećera, maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar

Priprema: Oštrim nožem napravite dva, tri duboka reza s obje strane skuše. Dobro začinite i odložite ribu dok ne pripremite umak. Stavite ogrozd, liker od bazge i šećer u srednje veliku tavu, dodajte dovoljno vode da pokrije voće te stavite na štednjak i kuhajte dok ne provrije. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još 15-20 minuta, a potom skinite s vatre i procijedite. Vratite u tavu i kuhajte dok smjesa ne bude gusta. Potom umak maknite s vruće ploče, no održavajte ga toplim. Pecite skuše sa svake strane po 6-8 minuta. Ostavite da odstoje pet minuta te ih poslužite s umakom. 

Recept kuhara Gordona Ramsaya.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • jura1200i 12.07.2011.

    u sto volim ove sjajne recepte kad daju zacine za koje nikad nisam cuo, a ne da ih imam nabaviti, ma za rostilj je najbolja dobra ekipa

  • NinaBonita007 12.07.2011.

    99% dobrog roštilja je dobra marinada !!! Kada sam prije neki dan bila na roštilju predamnom su otvarali meso iz ambalaže i stavljali na roštilj-. Nisam mogla vjerovati. A gdje je pac??? A što se pilećih bataka tiče, ako se lijepo marinira i lijepo izroštilja ne postoji SOČNIJE meso. Idealno za roštilj. Toliko o pticama :)

  • Ivo Lola Ribar 12.07.2011.

    ma kakvo maslinovo ulje i krmetina, o cemu govorimo? uz ribu svakako i nezamjenjivo no uz crevnu mesinu niposto. a pticurine opcenito nisu za rostilj. ma koliko se to nekome svidjalo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare