To je to što me zanima!

Male tajne velikih majstora kuhinje 'ne drže vodu'

Dodavanje ulja tjestenini prilikom kuhanja neće spriječiti lijepljenje, a čišćenje čili papričica od sjemenki neće ublažiti njihovu ljutinu
Vidi originalni članak

Čišćenje papričica od sjemenki neće ublažiti njihovu ljutinu jer se kapsaicin, tvar ljutog okusa, nalazi u mesu papričice, a prilikom rezanja prenosi se na sjemenke. Kulinarski savjeti vezani uz pripremu namirnica, iako opće prihvaćeni, često “ne drže vodu”, a jedan od njih je i taj da će marinirano meso biti mekše. Bez obzira na duljinu vremena mariniranja, sastojci marinade razbijaju samo petinu površinskih proteina mesa. Iako ocat, bijelo vino i limunov sok mogu ublažiti žilavost goveđeg mesa. Uz pripremu mesnih jela vezan je još jedan mit prema kojem meso treba soliti nakon kuhanja kako bi zadržalo vlagu, a time i sočnost. Prema uvriježenu mišljenju, ako skuhate posoljene mahunarke, bit će žilave, no sol zapravo pomaže namirnicama da intenzivnije upiju začine dodane u kasnijim fazama kuhanja.
Dodavanje ulja tjestenini prilikom kuhanja neće spriječiti lijepljenje, kao ni kuhanje tjestenine u slanoj vodi. Ispirete li tjesteninu hladnom vodom kako bi uklonili višak škroba, nećete smanjiti količinu ugljikohidrata.
>>>Alkohol koji dodajemo prilikom kuhanja ne isparava u potpunosti bez obzira na dužinu pirjanja i temperaturu na kojoj se jelo kuha. Nakon desetak minuta kuhanja isparit će samo polovica alkohola
>>>Namakanje gljiva u vodi nije preporučljivo s obzirom na njihovu spužvastu građu, isperete li ih kratko mlazom vode te osušite papirnatim ručnikom, ostat će nepromijenjene
>>>Dodate li jajima vodu umjesto mlijeka, omlet neće biti vodenast niti se “napuhnuti”, a bit će i tvrđi, što će spriječiti raspadanje prilikom vađenja
>>>Krumpir neće upiti višak soli iz preslanoga gulaša i juhe. Jedini spas mogao bi biti ocat koji će intenzivnim okusom kontrirati soli i tako stvoriti svojevrsnu protutežu
>>>Maslac, za razliku od drugih mliječnih proizvoda, sadrži sol koja djeluje kao konzervans pa se neće lako pokvariti na sobnoj temperaturi. Stoga je bolja alternativa za sendviče nego majoneza

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare