Čišćenje papričica od sjemenki neće ublažiti njihovu ljutinu jer se kapsaicin, tvar ljutog okusa, nalazi u mesu papričice, a prilikom rezanja prenosi se na sjemenke. Kulinarski savjeti vezani uz pripremu namirnica, iako opće prihvaćeni, često “ne drže vodu”, a jedan od njih je i taj da će marinirano meso biti mekše. Bez obzira na duljinu vremena mariniranja, sastojci marinade razbijaju samo petinu površinskih proteina mesa. Iako ocat, bijelo vino i limunov sok mogu ublažiti žilavost goveđeg mesa. Uz pripremu mesnih jela vezan je još jedan mit prema kojem meso treba soliti nakon kuhanja kako bi zadržalo vlagu, a time i sočnost. Prema uvriježenu mišljenju, ako skuhate posoljene mahunarke, bit će žilave, no sol zapravo pomaže namirnicama da intenzivnije upiju začine dodane u kasnijim fazama kuhanja.
Dodavanje ulja tjestenini prilikom kuhanja neće spriječiti lijepljenje, kao ni kuhanje tjestenine u slanoj vodi. Ispirete li tjesteninu hladnom vodom kako bi uklonili višak škroba, nećete smanjiti količinu ugljikohidrata.
>>>Alkohol koji dodajemo prilikom kuhanja ne isparava u potpunosti bez obzira na dužinu pirjanja i temperaturu na kojoj se jelo kuha. Nakon desetak minuta kuhanja isparit će samo polovica alkohola
>>>Namakanje gljiva u vodi nije preporučljivo s obzirom na njihovu spužvastu građu, isperete li ih kratko mlazom vode te osušite papirnatim ručnikom, ostat će nepromijenjene
>>>Dodate li jajima vodu umjesto mlijeka, omlet neće biti vodenast niti se “napuhnuti”, a bit će i tvrđi, što će spriječiti raspadanje prilikom vađenja
>>>Krumpir neće upiti višak soli iz preslanoga gulaša i juhe. Jedini spas mogao bi biti ocat koji će intenzivnim okusom kontrirati soli i tako stvoriti svojevrsnu protutežu
>>>Maslac, za razliku od drugih mliječnih proizvoda, sadrži sol koja djeluje kao konzervans pa se neće lako pokvariti na sobnoj temperaturi. Stoga je bolja alternativa za sendviče nego majoneza