To je to što me zanima!

Male tortice ispunjene voćem i kremom idealan su desert

Voćne tortice ili tartlets gotove su za manje od sat vremena, a prilično su jednostavan ljetni desert za sve koji uživaju u osvježavajućim kremastim kolačima
Vidi originalni članak

Tart ili tartlet naziv je za laganu, šarenu torticu koja se može ispuniti sezonskim voćem prema želji te osvježavajućim kremama ili pudinzima. Osnova svih voćnih tortica je kora za koju vam treba 300 g pšeničnoga oštrog brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera u prahu, žumanjak, malo soli te malo naribane limunove korice. U brašno izmrvite maslac pa mu dodajte šećer, žumanjak, sol, naribanu koricu i zamijesite tijesto. 

Ostavite u hladnjaku da se ohladi i stisne. Zatim tijesto razvaljajte i razrežite na krugove kojima ćete obložite kalupe za tortice. Kalupe prije toga premažite tankim slojem margarina, a tijesto malo izbodite vilicom. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu od 10 do 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Dok se ohlade, možete ih početi puniti kremama prema želji, ali najčešće je to puding od vanilije ili krema s ekstraktom vanilije. Za nju vam trebaju dva žutanjka, 1/4 šalice brašna, 1/4 šalice šećera,šalica mlijeka, 2 žličice vanilijina ekstrakta. 

Istucite žutanjke, vanilijin ekstrakt, šećer i brašno pa im lagano dodavajte vruće mlijeko, istodobno čvrsto miješajući smjesu. Sve vratite na vatru i miješajte dok smjesa ne bude sasvim glatka i gusta. Kako biste spriječili stvaranje korice, prekrijte je plastičnom folijom. Kad se krema ohladi, ravnomjerno je rasporedite po korama, a zatim na nju možete početi slagati voće. Možete ih dekorirati i šlagom, a još puniji okus torticama dat će glazura od pekmeza i vode. Nekoliko žlica pekmeza u malo vode rastopite u tavi na umjerenoj vatri pa tom smjesom premažite voće. Tortice se mogu odmah poslužiti ili nakon što ste ih ostavili nekoliko sati u hladnjaku. 

Cimet za puniji okus 

Kora će najbolje uspjeti ako sve sastojke prije ostavite nakratko u hladnjaku. Okus tijesta bit će bogatiji ako mu dodate malo cimeta, đumbira ili muškatnog oraščića

Šećer za bolju koru 

Kako bi kora za tortice bila prhkija i ne suviše mokra zbog voća koje kasnije na nju slažete, pospite je mješavinom brašna i šećera. Također je možete premazati razmućenim jajetom.

Mini tortice s borovnicama i šlagom

Sastojci: : 3 šalice svježih borovnica, pola šalice šećera, pola žličice cimeta, žličica kukuruznog sirupa, malo soli, šalica vode, 2 žlice limunova soka, šlag, 10-ak kora za tortice

Priprema: Borovnice dobro operite i posušite. Na laganoj vatri pet minuta miješajte vodu, šećer, kukuruzni sirup i sol. Kad se ohladi ododajte limunov sok. Pečene kore ispunite marelicama i prekrijte slatkim sirupom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati pa prekrijte svježim šlagom i s još nekoliko svježih marelica ili drugog voća prema želji.

Tortice s malinama i čokoladom

Sastojci: 24 kore za tortice, 200 g bijele čokolade, 2 bjelanjka šalica slatkog vrhnja, šalica svježih malina, žličica limunova soka, 1,5 šalica šećera

Priprema: Ispecite pite i ispunite topljenom bijelom čokoladom. Izmiksajte marelice, šećer, sok, bjelanjke. Dodajte tučeno slatko vrhnje i sve izlijte u tortice.

Tortice sa svježim marelicama

Sastojci: 12 kora za tortice, 300 g marelica, šalica vode, 3/4 šalice šećera, 2 jaja, 2 šalice kiselog vrhnja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: U vodu dodajte  marelice i šećer te kuhajte 15-ak min. Kad se ohladi, dodajte jaja, vrhnje i vaniliju. Pecite 15-ak min i ukrasite kriškama marelice. 

Tortica s trešnjama i pudingom

Sastojci: 500 g Kiselog vrhnja, 2 jaja, Puding od jagOda, 100 g šećera, 1 Kg Trešanja, 200 g šećera, kore za tortice, 2 svijetla preljeva za torte  

Priprema: Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte prašak za puding. smjesu izlijte na polupečeno tijesto i pecite još 45 min. Trešnje ocijedite i u njihov sok dodajte vode da ukupno 500 ml tekućine, Od te tekućine skuhajte preljev za torte, a trešnje i preljev stavite na kore.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare